Dieta fără gluten
Încercăm mereu să găsim un vinovat, „o chimicală” care de fapt ne disturbă echilibrul ponderal pentru a ne absolvi de povara propriilor alegeri alimentare. De fapt confundăm vina cu responsabilitatea și autocontrolul.
De ce slăbești după ce elimini glutenul din
alimentație?
Deoarece elimini simultan majoritatea produselor cerealiere pe care le consumai cel mai probabil în exces, fără a mai lua în calcul gradul mai mic sau mai mare de procesare și rafinare al acestora. Și uite așa creezi un deficit caloric și macronutrient (cerealierele fiind o sursă considerabilă de carbohidrați).
De ce e greșit să elimini nejustificat glutenul din dietă?
Pacienții cu boală celiacă au în prezent la
dispoziție o gamă largă de alternative la produsele din grâu, orz, secară, deci
sursele de cerealiere nu ar fi cea mai mare problemă. Iar citirea cu atenție a
etichetelor pentru a evita alimentele ce pot prezenta urme de gluten, cu
stăruință și exercițiu, va deveni parte din stilul lor de viață. Nu e nimic
ușor, nu e nimic drept, dar este singura șansă la sănătate.
Însă aceștia ajung să „sufere” de pe urma mediatizării negative a excluderii
glutenului drept un moft, o fiță, și nu a unei nevoi nutriționale esențiale,
care face diferența în cazul lor între un bun control al bolii și agravarea
acesteia.
Iar pentru că suntem ființe rațioanale, optimizarea alimentației trebuie să
reflecte dorință, asumarea schimbării și o atitudine sănătoasă față de
alimente/nutrienți. Nu demonizarea unui component, a unui nutrient, ignorând
complet aspectele evoluției noastre.
Alimentele fără gluten ≠ alimente sănătoase
La fel cum produsele light cu puține grăsimi, dar cantități industriale de zahăr, nu sunt în mod automat sănătoase, sau produsele fără zahăr care abundă de fapt în făinuri, fructoză, siropuri dulci, grăsimi industriale, sare, sub umbrela construcției fără gluten se pot ascunde de asemenea ingrediente cu risc crecut pentru sănătate și echilibrul ponderal - „ingrediente cu greutate”.
Sfat: Moderație, nu restricție!
Limitează – nu exclude total – aportul de produse din grâu,
secară, orz astfel încât să elimini riscul unui exces și alternează cu
legume amidonoase (cartof dulce, cartofi, porumb boabe) și leguminoase (năut,
linte, păstăi, fasole) care sunt de asemenea surse excelente de fibre, carbohidrați
și nutrienți, iar spre „norocul” nostru, nu au nici gluten.
O alimentație sănătoasă este o alimentație
inteligentă în care jonglezi cu porțiile alimentelor, diversitatea și calitatea
acestora, fără a-ți pierde din plăcerea de a mânca.
Iar frica este opusul plăcerii!
Mihaela Acasandrei, nutriționist dietetician