Informatia corecta ce distruge mituri. Mituri distruse 2

Informatia corecta ce distruge mituri. Mituri distruse 2

featured image

scris de Kt. Alexandru Lefter

In Romania exista sute de kinetoterapeuti / fizioterapeuti cu drept de libera practica. Intr-o opinie personala, cele doua meserii ar trebui sa se includa reciproc, precum in restul tarilor europene. Exista cu siguranta cel putin cateva cabinete de kinetoterapie in zona in care locuiesti. Dar chiar si cu amploarea acestei meserii, este surprinzator cat de putin cunosc oamenii despre activitatea ei. Tu ce stii? Daca cineva te-ar intreba pe strada cu ce se ocupa un kinetoterapeut, cum i-ai raspunde acelei persoane? Multi oameni sunt nesiguri sau au perceptii gresite despre rolul unui kinetoterapeut. In acest articol, ca si in trecut, voi adresa cateva conceptii gresite sau neclare legate de aceasta profesie.

In primul rand insa, trebuie mentionat faptul ca un kinetoterapeut este un profesionist licentiat in cadrul unui program universitar, si este specializat in tratarea de afectiuni, dureri si accidentari variate.

Kinetoterapeutii se folosesc de diverse proceduri si echipament special pentru a tratata pacientii si pentru a reda functia normala segmentului afectat. In cuvinte mai simple, kinetoterapia face uz de proceduri, tehnici, modalitati si exercitii pentru a atinge recuperarea completa a unei accidentari sau dureri.

Haideti sa aruncam o privire impreuna pe cele mai comune mituri intalnite in aceasta profesie.

1. O vizita la kinetoterapeut este foarte dureroasa

Realitatea - daca veti simti o sensibilitate musculara dupa unele exercitii sau tehnici manuale, aceasta va fi temporara si absolut normala. Sa nu uiti niciodata ca procedurile de tratament sunt destinate imbunatatirii situatiei tale, si in niciun caz agravarii sale.

2. Trebuie sa consulti un doctor inainte de vizita la kinetoterapeut

Realitatea - cu toate ca parerea unui medic de specialitate este importanta, in clinicile si serviciile private nu este obligatorie trimiterea scrisa a unui medic. In cazurile in care pacientul cauta compensarea financiara din partea unei case de asigurari de sanatate sau coplata, o trimitere este necesara.

3. Nu trebuie sa vad un kinetoterapeut pentru ca accidentarea mea va trece de la sine

Realitatea - Kinetoterapia grabeste vindecarea si revenirea la starea de inaintea unei accidentari; aceasta poate imbunatati aspectul unei cicatrici si poate preveni recidiva unei accidentari. De exemplu, un genunchi usor accidentat se poate vindeca natural, dar vor trece cateva saptamani pana la restaurarea functionalitatii normale, timp in care predispozitia la accidentare este extrem de ridicata, la impacte si mai mici decat cel initial. Kinetoterapia ajuta atingerea unei functionalitati normale intr-un timp mai scurt, deasemeni ajutand in reducerea problemelor pe termen lung.

4. Kinetoterapeutul ma poate ajuta numai in clinica unde acesta lucreaza

Realitatea - FALS! Foarte multi dintre voi, oameni cu dureri si nevoie de ingrijire specializata, au dat vina de multe ori pe distanta dintre locul de munca sau casa si cabinetul de kinetoterapie, pentru a mai amana momentul vizitei. Acest element este anulat atunci cand un kinetoterapeut special se deplaseaza in locatia unde iti desfasori activitatea impreuna cu colegii de munca. Intreaba-ti conducerea despre cum poti obtine avantajul unui kinetoterapeut, specialist in sanatatea corporala, chiar la locul de munca. Toti specialistii recomanda ca afectiunea sa fie tratata imediat, pentru a limita agravarea acesteia. Apasand AICI vezi tot ce trebuie sa stie conducerea institutiei pentru care lucrezi. Deasemeni kinetoterapeutul poate lucra la evenimente sportive, in cadrul unei echipe sportive in spitale sau aziluri (si multe altele).

5. Kinetoterapeutii sunt si antrenori de fitness

Realitatea - acestea sunt doua meserii complet diferite. Cu toate ca un kinetoterapeut este foarte bine educat si cu un grad ridicat de intelegere in conditia fizica generala (fitness), acesta este in principal preocupat de corectarea unei accidentari sau afectiuni specifice, prin metode sigure si naturale. Deasemeni, kinetoterapeutul este dedicat prevenirii recidivei accidentarii.

6. Kinetoterapia este facuta pentru atleti, sportivi sau pentru pacientii cu suferinte grave

Realitatea - FALS! Toti oamenii, incluzandu-i si pe atleti, pot suferi la un moment dat accidente si afectiuni fizice. Kinetoterapeutii furnizeaza servicii de recuperare pentru toata populatia, indiferent de ocupatii. Ideea gresita ca doar sportivii sunt tratati de kinetoterapeuti, origineaza din faptul ca am vazut, mai ales la televizor, ca multe echipe sportive apeleaza la proprii kinetoterapeuti pentru a-si trata accidentarile. Aceasta notiune este insa extrem de imprecisa. Realitatea ne spune ca, de fapt, proportional kinetoterapia este solicitata de mai multi oameni de rand, decat de catre sportivi profesionisti.

Pentru final am lasat cea mai comuna si mai des intalnita conceptie eronata adresata acestei meserii.

7. Kinetoterapia si terapia prin masaj sunt unul si acelasi lucru

Realitatea - kinetoterapia implica o varietate de tipuri terapeutice, precum terapiile manuale, exercitii de recuperare sau metode de bandajare. Printre acestea se numara o alta componenta - masajul. Deci masajul este doar o alta unealta in mainile unui specialist in sanatate.


Indiferent de accidentarea suferita, luati in considerare consultul cu un kinetoterapeut. Acestia sunt bine educati si calificati in gasirea unei metode sigure, naturale si eficiente pentru eliminarea durerilor provocate de o accidentare.

Continutul acestui articol poate fi preluat doar cu mentionarea sursei: www.topkineto.ro