Un campion national despre prezenta unui specialist la cursele de rally

Valentin Porcisteanu, pilot de rally

featured image

Raliul Iasului a adus in capitala Moldovei personalitati importante din lumea automobilistilor, iar Topkineto nu a ratat ocazia de a-i cunoaste. Serviciul mobil de kinetoterapie si-a facut simtita prezenta si a stat de vorba cu unii dintre participanti, pentru a le afla parerea despre implicarea unui specialist in kinetoterapie in cadrul evenimentelor de acest gen.

Valentin Porcisteanu, campion national de rally si prieten Topkineto, ne-a intampinat cu un zambet larg si a sustinut ca este pregatit pentru a fi in top, din nou, cu Topkineto.

Cat de mult ajuta prezenta unui kinetoterapeut la cursele de rally?
V.P.: Este foarte benefica. Anul trecut a fost prima initiativa de acest gen, tot aici la Iasi. Maine voi lua si eu parte la o sedinta de kinetoterapie, pentru ca pana acum nu am avut ocazia. Desi sportul auto daca il privim in ansamblu nu presupune un efort fizic foarte mare, pentru ca membrii echipajului stau - navigatorul cu un caiet in mana si citeste, iar pilotul conduce, asemanator cu ce se intampla pe strada - efortul este putin mai mare, se resimte lipsa de antrenament fizic pe probele speciale lungi. Acolo unde avem de parcus mai mult de 20-30 de km, daca nu ai o rezistenta foarte buna, incepi sa obosesti. Iar asta se resimte, pentru ca trebuie sa fii extrem de concentrat din primul pana in ultimul kilometru la probele speciale.

In ce moment al cursei sau al antrenamentului este cea mai mare nevoie de un kinetoterapeut?
V.P.: De obicei dupa cursa e de preferat si in general la raliurile de macadam, acolo unde denivelarile sunt foarte mari, cu saritori, zone care propulseaza masina in aer si acele aterizari te fac sa te incordezi mai mult si soliciti mult mai mult muschii. Incomodeaza putin si acel sistem pe care il avem sub centuri, acel HANS, gandit sa protejeze in cazul unui impact, sa nu existe fracturi la coloana cervicala, pentru ca apasa foarte mult pe muschii gatului si in timp incep sa jeneze si e nevoie de relaxare, mai ales daca raliul are peste 150-200km de proba speciala.

Cum vezi prezenta kinetoterapeutilor Topkineto la acest eveniment?
V.P.: Evident e binevenita! Si dorim sa promovam acest lucru si sa ne vedem mai departe si la alte curse. Este pentru a doua oara cand vedem acest lucru, prima data a fost anul trecut, tot la Raliul Iasului. La celelalte competitii la care am participat nu au fost parteneriate de acest gen cu organizatorii si e un exemplu bun, care se transmite mai departe si sper sa putem avea astfel de ocazii la toate etapele din campionatul national.

Cum ai interactionat cu specialistii Topkineto?
V.P.: Ma inteleg foarte bine cu Alexandru Lefter si ne cunoastem de ceva vreme, chiar comunicam frecvent. M-a mai intrebat in pauzele competitionale cum ma mai simt, daca am mai avut ceva evenimente la diverse etape si ma bucur ca e interesat de mine si sanatatea mea fizica si ca imi furnizeaza informatii necesare atunci cand am nevoie.

Anul trecut ai beneficiat de serviciile Topkineto. Ce efect au avut tratamentele primite?
V.P.: Anul trecut am avut un eveniment neplacut cu o pana, s-a rupt ceva la amortizor si mi-a prins degetul intre o aripa si cauciuc si am suferit un pic atunci. M-a ajutat foarte mult tratamentul, dar a trebuit sa treaca ceva timp pana s-a remediat complet problema. Ma bucur ca l-am avut alaturi pe Alexandru Lefter, pentru ca mi-a putut furniza informatii necesare si mi-a acordat primul ajutor in cazul acelei accidentari.

Materialele pot fi preluate doar cu mentionarea sursei: www.topkineto.ro