scris de Kt. Alexandru Lefter
Kinetoterapeutii sunt simplu, experti in functia si miscarea corpului uman. Acesti profesionisti sunt educati in facultati de kinetoterapie, indiferent de locatia lor de pe glob, si lucreaza deseori in cadrul unor echipe inter-disciplinare, cu un scop comun - beneficiul pacientului.
Inainte de a continua, este necesar un punct de clarificare. Kinetoterapia contine un pachet diferit de abilitati fata de a unui medic, iar aceasta prescrie tratamente legate de afectiuni musculo-scheletale si de miscare. Chiar daca un medic priveste ansamblul general al sanatatii unui individ, cautand sa ajute pacientul daca afectiunile acestuia se afla in aria sa de expertiza, acesta nu poseda cunostintele sau abilitatile necesare unui tratament de recuperare fizica.
KINETOTERAPIE
Mitul 1: Kinetoterapeutii lucreaza numai in spitale.
Adevarul este insa foarte complex, iar pentru multi dintre cititori, probabil o noutate. Kinetoterapeutii licentiati lucreaza in diferite medii incluzand urmatoarele: spitale, scoli, centre de fitness, la locul de munca (birouri, transporturi comerciale, industrial), la domiciliul pacientului, camine de batrani, centre de reabilitare, maternitati, in arta dansului (balet, studiouri de dans, chiar si muzicieni) si la cluburile sportive (de amatori sau profesionisti).
Mitul 2: Kinetoterapia este de un singur tip.
Aceasta idee poate fi indusa populatiei tocmai de spectrul larg de cunostinte a unui kinetoterapeut ce ii permite interventia sa in toate ariile de expertiza, precum neurologia, pediatria, ortopedia, geriatria, neonatologia si asa mai departe. Insa, fiecare dintre diferitele specialitati enumerate presupun ajustari majore in abordarea pacientului, in limbajul folosit si mai ales in rezultatele urmarite. Multi pacienti prefera sa-si arate nemultumirea fata de rezultatele kinetoterapiei, afirmand despre terapie ca "nu functioneaza", in loc sa incerce sa schimbe kinetoterapeutul curant, chiar si doar pentru o a doua opinie.
Mitul 3: Toti angajatii ce lucreaza ca si "kinetoterapeuti" si ofera kinetoterapie in cabinetul unui medic, chiar sunt kinetoterapeuti.
Un medic poate angaja pe oricine (si chiar pe oricine) in scopul de a acorda tratamente kinetoterapeutice "sub atenta lor supraveghere". Medicii ce merita cu adevarat cheltuiala dumneavoastra vor angaja kinetoterapeuti licentiati in cabinetele pe care le conduc, insa din cunostintele noastre, nu toti medicii fac acest lucru, mai ales cand angajatul necalificat emite pretentii financiare substantial mai mici decat un kinetoterapeut profesionist, pe scurt, ar fi mai ieftin. Cine ar merge la kinetoterapie acolo unde nu este tratat de un kinetoterapeut real? Din pacate, daca pacientul nu intreaba, nimeni nu-i va spune adevarul.
Va urma.