7500 euro adunati pentru fericirea lui Radu! 'In Romania fiecare se amesteca in treburile celorlalti.'

Ioan Ovidiu Sabau, intr-un interviu despre specialisti

featured image

Joi, 27 noiembrie marile stele ale fotbalului romanesc, in frunte cu 'Regele' Hagi, au evoluat intr-un meci demonstrativ de minifotbal la Sala Sporturilor din Iasi. Scopul acestui meci a fost unul nobil, acela de a aduna fondurile necesare tratamentului lui Radu Avasilcai, un tanar fotbalist diagnosticat cu o tumora cerebrala maligna. In sala am asistat la un prim mic miracol - s-au donat 7500 de euro! Banii ii vor folosi lui Radu pentru a face primii pasi spre o viata noua.

Topkineto a avut onoarea de a sta pe banca de rezerva alaturi de Miodrag Belodedici, Jean Vladoiu, Liviu Ciobotariu, Gheorghe Hagi, Florin Prunea, Ioan Ovidiu Sabau, Nicolo Napoli (actualul antrenor al CSMS Iasi) si Raffael (solistul trupei Iris) si chiar de a-i trata pe cei care au solicitat ajutorul, inainte, in timpul si la finalul partidei.

Ioan Ovidiu Sabau, unul dintre cei mai mari fotbalisti pe care i-a dat Romania, a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu cu o tema mai putin obisnuita, respectiv despre munca noastra, a kinetoterapeutilor.

Cat de importanta este prezenta unui kinetoterapeut la aceste evenimente sportive?

Fotbalul fiind un sport de contact, cu multe accidente si cu eforturi mai mult decat normale, organismul este foarte solicitat. Recuperarea este coordonata de medicul clubului si kinetoterapeut, iar maseurii... sunt maseuri, nu se amesteca lucrurile.

In ce perioada a activitatii sportive este cea mai mare nevoie de un kinetoterapeut?

Cea mai mare nevoie de kinetoterapeuti este in primul rand atunci cand se face programul echipei, la inceput de sezon cand efortul este foarte intens. Sunt jucatori care vin accidentati si necesita sa fie recuperati. Au nevoie de stretching si bineinteles sa sa produca o 'descarcare' a organismului dupa efort. Dar cel mai mult solictam kinetoterapeutul atunci cand un jucator vine dupa o perioada de accidentare si trebuie urmarit pas cu pas si nu trebuie lasati sa-si faca recuperarea 'de capul lor'.

In decursul activitatii sportive ati beneficiat de kinetoterapie la echipele la care ati evoluat?

Da, pentru ca am suferit multe accidente. Am lucrat cu specialisti ca voi la Bologna, Brescia, la Feyenoord. Eu chiar si in prezent merg in mod regulat la kineto si fac proceduri pentru coloana si coapse. Orice echipa serioasa din strainatate are unul sau mai multi kinetoterapeuti, dar noi in Romania inca nu intelegem acest rol pe care trebuie sa-l joace kinetoterapeutul si amestecam lucrurile, astfel maseurii devin kinetoterapeuti, devin medici, si fiecare se amesteca in treburile celorlalti, pe cand kinetoterapeutul are un rol foarte important.

Ioan Ovidiu Sabau a jucat pe postul de mijlocas pentru echipe din strainatate precum Brescia sau Feyenoord, dar si in tara la Rapid, Dinamo, U Cluj sau ASA Tg. Mures.


Cum vedeti initiativa organizatorilor de a solicita doi kinetoterapeuti de la Topkineto pentru aceast eveniment?

Foarte OK! Foarte buna initiativa, chiar educativa. Iar dupa mine, chiar Federatia Romana de Fotbal ar trebui sa impuna acest lucru - la fiecare echipa sa existe un kinetoterapeut, dar stiu... financiar nu ne permitem inca.


Multumiri speciale sunt adresate Domnului Sabau din partea echipei Topkineto. Sanatate si mult succes super-starului serii - Radu Avasilcai! Si nu uitati sa faceti aceste gesturi de bunatate cunoscute, pentru ca bunatatea ne aduce impreuna.

Radu Avasilcai