scris de Kt. Alexandru Lefter
Lumea recuperarii medicale este impanzita de mituri legate de eficacitatea unor tratamente in cazul durerilor cervicale derivate din pareri proprii si mai ales prin pareri nefondate. De rezolvarea acestor 'enigme' sunt responsabile studiile efectuate pe baza unor ipoteze. Aici vom incerca sa expunem 3 din cele mai frecvent vehiculate mituri la care vom raspunde cu 3 argumente documentate.
Mitul 1: Medicatia antiinflamatoare nonsteroidiana (AINS) este cea mai buna pentru interventia primara in durerile cervicale.
Adevarul: Nu exista nici o dovada ca medicatia de tip AINS este eficienta in tratamentul durerilor de gat (Cochrane Review - Pelso, 2005)
Mitul 2: Nu este nevoie de interventia unui kinetoterapeut pentru efectuarea exercitiilor specifice recuperarii coloanei cervicale, ci este doar nevoie de exercitii generale pentru a elimina durerile.
Adevarul: Exercitiile specifice sunt foarte eficiente in tratamentul durerilor cervicale acute sau cronice, cu dureri de cap sau fara (Cochrane Review - Kay, 2005).
Mitul 3: Instruirea pacientului asupra unui program de exercitii pentru acasa este la fel de eficienta ca si programul de exercitii efectuat sub supravegherea unui kinetoterapeut.
Adevarul: Mai multe studii au concluzionat ca programele lucrate acasa nesupravegheate nu sunt la fel de eficiente pentru pacientii cu dureri cronice de gat, cu sau fara radiculopatie (durere radiata in brat), comparativ cu programele de exercitii supravegheate atent de catre un kinetoterapeut (Gross, 2007 si 2009).
Articolul poate fi republicat doar cu mentionarea sursei: www.topkineto.ro