Durerea de spate reprezinta a doua cauza care ne trimite la doctor, dupa raceala. Mai devreme sau mai tarziu majoritatea populatiei peste 30 de ani experimenteaza acest tip de durere. Cercetarile au evidentiat faptul ca durerea de spate este una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate – aceasta afecteaza 8 persoane din 10, indiferent de varsta. Asadar, avand ca si cauza fie ridicatul unor greutati, fie statul in frig sau o miscare gresita, este aproape imposibil ca macar o data in viata sa nu fi resimtit chinuitoarele dureri de spate.
Cauzele aparitiei durerii de spate
Durerile de spate pot fi cauzate fie de afectiuni ale muschilor, de o deplasare a discului intervertebral sau chiar de o hernie de disc, de artroza sau de implicarea nervilor lombari. Toate acestea sunt cauze clare ale durerii de spate, care in termeni medicali este cunoscuta sub numele de lombalgie, lombosacralgie, lumbago, lombosciatalgie sau sciatica, in functie de manifestare, intensitatea durerii si localizare.
Cauzele agravante ale durerii de spate pot fi constituite si de greutatea corporalea crescute, de atitudinile posturale incorecte adoptate timp prelungit, de miscari ale corpului si exercitii efectuate intr-un mod incorect, de tensiunea musculara excesiva derivata din stresul fizic si psihologic sau de scaderea tonusului muscular provocata de sedentarism.
Metodele si tehnicile prin care kinetoterapia amelioreaza pana la disparitie durerile de spate
Masajul terapeutic
Cercetarile arata ca masajul terapeutic prezinta multiple beneficii asupra sanatatii celor ce sufera de dureri de spate, cum ar fi: stimularea circulatiei sangvine si limfatice ducand la eliminarea toxinelor si a substantelor nocive, duce la eliberarea de endorfine, care ajuta in lupta impotriva durerii si a infectiei. In consecinta ofera o stare de bine ce duce la reducerea durerii si grabirea procesului de recuperare, imbunatateste considerabil nutritia si oxigenarea structurilor anatomice masate; intervine direct asupra durerii si are un considerabil efect antialgic, reduce tensiunea musculara, astfel relaxarea musculaturii imbunatateste flexibilitatea, reducand durerea cauzata de incordarea muschilor si poate imbunatati chiar si calitatea somnului. Atentie insa, masajul terapeutic trebuie efectuat numai de catre o persoana cu o pregatire temeinica in domeniul masajului si in domeniul medical in general, intr-un cadru specializat, pentru ca acest tip de masaj presupune aplicarea unor anumite tehnici specifice.
SOLICITĂ O ȘEDINȚĂ DE EVALUARE
Gimnastica medicala
Exercitiul fizic poate fi cel mai eficient mod de a accelera recuperarea unui pacient cu dureri de spate ajutand la intarirea muschilor abdominali, cei ai spatelui si la intretinerea si dezvoltarea fortei musculare, particularitate importanta pentru persoanele cu acest tip de problema. Kinetoterapeutul poate recomanda o serie de exercitii care ajuta la mentinerea tonusului muscular si la accelerarea procesului de recuperare. Gimnastica medicala ajuta la educarea posturii si a tehnicilor de miscare si de ridicare care va vor proteja spatele. Exercitiile specializate pentru cresterea flexibilitatii si tonusului ajuta la cresterea elasticitatii discurilor intervertebrale. Aplicarea gimnasticii medicale in vederea ameliorarii durerilor de spate va tine cont de particularitatea afectiunii bolnavului, de stadiul in care se afla si de obiectivele urmarite.
Electro-neuro-stimularea transcutanata (eng.~TENS)
TENS reprezinta una dintre cele mai eficiente tehnici de electrostimulare folosita pentru tratarea durerii producand o ameliorare a acesteia. Impulsurile electrice stimuleaza nervii din zona afectata care trimit semnale la creier, astfel stimuland secretia endorfinelor si neuropeptidelor cunoscute ca fiind substante ce lupta impotriva durerii. Durerea se amelioreaza atunci cand impulsurile electrice sunt transmise, deoarece stimularea nervilor blocheaza alte semnale dureroase. Aceasta terapie se bucura de un real succes in tratarea si ameliorarea durerilor de spate avand ca efect si imbunatatirea circulatiei sangvine periferice reducand inflamatia musculara si sporind astfel efectul analgezic.
Bandajele kinesiologice
Tratarea durerii de spate cu tehnica de bandajare adeziva a devenit o terapie din ce in ce mai folosita, cu toate astea nu este un tratament la indemana tuturor, aplicarea bandajelor facandu-se doar de persoanele specializate in acest domeniu care vor sti modul corect de aplicare al acestora. Numeroase persoane care sufera de dureri de spate sunt sceptice si se intreaba daca acesta tehnica este cu adevarat o tehnica eficienta in ameliorarea durerilor de spate. Rezultatele obtinute in urma tratarii pacientilor prin aceasta terapie conving si pe cei mai sceptici dintre noi evidentiind faptul ca aceasta optiune terapeutica este un real succes in tratarea durerilor de spate, oferind sustinerea musculara de care are nevoie un pacient cu o astfel de problema dar si reabilitand functia afectata.
In ciuda vointei noastre, mai devreme sau mai tarziu, de-a lungul vietii, vom experimenta chinuitoarele dureri de spate, fie ele mai mult sau mai putin intense. Intelegerea optiunilor de tratament este cruciala pentru ameliorarea durerii. Datorita progreselor medicale si a tehnologiilor din prezent exista numeroase optiuni de tratament pentru persoanele care sufera de aceste dureri. Dar, avand in vedere faptul ca fiecare pacient este un caz particular, metodele de tratament trebuie stabilite pentru fiecare individ in parte, in functie de particularitatile afectiunii acestuia. Daca suferiti de dureri de spate, apelati kinetoteterapeutul sau medical specialist si stabiliti impreuna cu acesta optiunile de tratament cele mai potrivite pentru dumneavoastra.
Articolul poate fi republicat doar cu mentionarea sursei: www.topkineto.ro