Vertij & Amețeală - cum te poate ajuta kinetoterapia

Dacă amețești sever la fiecare mișcare bruscă a capului sau chiar la banala ridicare din pat, vezi frecvent în ceață sau lăptos, așa cum deseori ne-a fost descrisă senzația de către pacienții noștri, credem că este timpul să investighezi sursa amețelii, pentru că ai putea suferi de vertij.

featured image

De-a lungul anilor am întâlnit în cabinetul nostru oameni care au acuzat senzații de amețeală, lipsă de concentrare (de focus), senzația de vedere de tip "tunel", atunci când vederea periferică creează iluzia de întuneric pentru câteva secunde. Amețeala este comună și poate avea multe cauze. Vertijul însă este cu totul altceva, mai rar și mai grav.

Dacă amețești sever la fiecare mișcare bruscă a capului sau chiar la banala ridicare din pat, vezi frecvent în ceață sau lăptos, așa cum deseori ne-a fost descrisă senzația de către pacienții noștri, credem că este timpul să investighezi sursa amețelii, pentru că ai putea suferi de vertij.

Ce este vertijul?

Vertijul este senzația de amețeală sau senzația de rotire, atunci când pacientul simte iluzia că totul se învârte cu sine sau în jurul său. În general este cauzat de o problemă sau de o serie de probleme ale sistemului vestibular din urechea internă, zonă care ne ajută să ne menținem echilibrul.

Vertijul poate fi considerat vertij subiectiv, reprezentat de senzația că tu te miști, vertij obiectiv, asociat senzației că lucrurile din jurul tău se mișcă. Vertijul poate fi conectat cu afecțiunile trunchiului cerebral sau cerebelului (vertijul central) sau cauzat de patologiile urechii interne (vertijul periferic).

Consultă imediat medicul specialist!

Așadar, vertijul poate fi cauzat de o perturbare a anumitor zone ale creierului sau ale nervilor care alimentează urechea și, prin urmare, este important să primești sfatul medicului imediat ce începi să prezinți simptome de vertij - vei afla în continuarea articolului care sunt specialitățile medicale cărora să te adresezi.

Cum faci diferența între amețeală și vertij?

La originea amețelii comune se pot regăsi factori precum lipsa somnului, suprasolicitarea fizică sau extenuarea, nutriția deficitară sau poate chiar o răceală puternică, care în general se pot asocia cu simptome precum pierderea temporară a echilibrului, vedere încețoșată sau efectul de "tunel" sau senzații ușoare de leșin.

În cazul vertijului însă cauzele nu sunt atât de vaste și pot fi în fapt conectate direct de dezechilibrele de la nivelul urechii interne. Simptomele asociate vertijului sunt mai grave și pot include vederea dublă, senzația de greață și chiar vomă, slăbiciunea mâinilor și picioarelor, dificultăți în vorbire și concentrare, transpirație abundentă și mișcări anormale ale ochilor.

Cum este diagnosticat vertijul?

Există o serie de moduri diferite de a diagnostica vertijul, în funcție de ceea ce a cauzat afecțiunea. Adesea vi se va recomanda să vă supuneți unei varietăți de teste clinice, efectuate de obicei de un medic specialist pentru a confirma cu exactitate vertijul, astfel încât tratamentul dumneavoastră să fie cât mai eficient posibil. Pentru că vertijul poate fi cauzat de multiple afecțiuni recomandăm cu tărie consultul mai multor medici din specialități medicale precum ORL, neurologie, cardiologie și reumatologie.

Citește și Nevralgia occipitală (Arnold) și abordarea kinetoterapiei

Testele clinice de specialitate pot include: înregistrarea unui istoric complet de simptome, teste de echilibru, manevra lui Hallpike: un test care provoacă temporar simptome de vertij, teste vizuale, teste auditive, analize de sange și scanări CT/IRM.

Cum poate ajuta kinetoterapia în vertij?

Kinetoterapia este o modalitate foarte eficientă de a ajuta la reducerea sau eliminarea simptomelor vertijului. Kinetoterapeuții noștri vă vor oferi o evaluare completă și un program de recuperare personalizat pentru a vă îndeplini obiectivele și nevoile. Kinetoterapia ameliorează durerile de cap, reduce frecvența episoadelor de vertij, îmbunătățește echilibrul, reduce senzațiile de amețeală și rotire, reduce dificultățile de mers și statică.

Ce proceduri de kinetoterapie vor fi utilizate pentru a trata vertijul?

Metodele kinetoterapiei alese pentru pacientul cu vertij vor depinde de simptomele exacte și de severitatea vertijului. Ședințele de kinetoterapie vor fi adaptate de fiecare dată în funcție de semnele și simptomele prezentate la momentul vizitei.

Programul de recuperare prin kinetoterapie poate include dar nu se limitează la: reabilitarea vestibulară ce include exerciții special concepute pentru ca sistemul vestibular să funcționeze din nou în parametri normali, Manevra Epley - o tehnică menită să deplaseze piesele otoconia (cristale) care perturbă sistemul vestibular, în zone care nu vor provoca niciun simptom, mobilizări pasive și active ale gâtului, masajul gâtului unde acesta se impune, exerciții de echilibru și propriocepție, execiții de ritm, consultanță în vederea adaptării activităților zilnice.

Majoritatea pacienților care se confruntă cu vertijul nu știu încotro. Iar pentru ei recapitulăm pașii: 1. Vizita la medicul specialist, unde cel mai probabil va fi urmată și abordarea medicamentoasă; 2. Începerea programului de recuperare fizică cu un kinetoterapeut familiarizat cu tratamentul vertijului.