Ce, cum si cand ardem?

Ce, cum si cand ardem?

featured image

scris de Kt. Alexandru Lefter

Consumul caloric si eliminarea grasimii corporale reprezinta de cateva decenii un subiect foarte dezbatut in societatea moderna.

Atunci cand este vizat un consum energetic minim din rezervele de tesut adipos, atunci 20 de minute de efort sunt suficiente, dar rezultatele vor fi nesemnificative. Daca insa scopul principal al exercitiilor fizice este slabirea, atunci raspunsul impune o majoritate clara, solicitand peste 30 de minute de efort continuu. Mai mult, majoritatea abordarilor stiintifice, insemnand pana la 75% din studiile efectuate asupra unor subiecti, femei si barbati adulti, confirma un fapt putin cunoscut pana acum – atunci cand scopul principal este scaderea in greutate, implicit arderea eficienta a grasimilor, cel mai potrivit interval se afla intre 30 si 60 de minute de efort sustinut. Se poate trece si peste pragul de 60 de minute, gen de antrenament indicat insa performantei atletice sau in procesul de imbunatatire a functiei cardiace.

Atunci cand o pauza este imperios necesara, se recomanda sa fie mereu una activa, de exemplu mersul, daca activitatea principala de pana in acel moment a fost alergatul, ciclismul sau orice altceva mai alert decat mersul.

Cum functioneaza procesul de ardere a grasimilor

Acest proces este destul de simplu si logic. Carbohidratii (glicogen) reprezinta sursa de energie principala si preferata a organismului. Atunci cand sursa principala este pe terminate, organismul este fortat sa isi caute sursa de energie secundara – grasimea. Daca exercitiile sunt de tip cardio (alert) imediat dupa masa, se ard grasimi, dar mult mai putine pentru ca vor fi arse mai intai carbohidratii abia consumati.

Cand se ard grasimile cel mai eficient

Intotdeauna se va arde o combinatie de „combustibil“ formata atat din grasime, cat si din carbohidrati, dar conteaza foarte mult intervalul cand sunt facute exercitiile, momentul perfect fiind dimineata pe stomacul gol, din motive deja explicate. Insa pentru cei care nu considera la indemana aceasta solutie, atunci al doilea cel mai bun moment al zilei este dupa o sesiune de ridicari de greutati. Lucrul cu greutati este anaerobic (si arde carbohidrati) prin natura sa, de aceea va consuma glicogenul. Acesta este motivul pentru care un antrenament post-greutati este similar cu cel sustinut de dimineata pe stomacul gol.

In concluzie, exercitiile cardiovasculare intense, ca mersul, alergatul, urcatul scarilor sau ciclismul, sustinute cel putin 30 de minute, vor arde grasimi oricand vom alege sa le practicam. Trebuie insa sa tinem cont de principiile alimentare sanatoase si de o rutina de incalzire si de intindere musculara riguroase pre- si post-antrenament.

Acesta este un sfat avizat, oferit de catre un specialist in afectiuni medicale profesionale, sportive si habituale, iar menirea acestui demers este sa stimuleze documentarea oricarui aspect legat de sanatate si bunastare fizica, inainte de practicarea exercitiilor fizice de orice fel. Un om informat va fi mereu cu un pas mai aproape de o sanatate buna.

Continuturile pot fi preluate doar cu mentionarea autorului.