Afla ce se intampla cu adevarat atunci cand te ignori

Afla ce se intampla cu adevarat atunci cand te ignori

featured image

scris de Gratiela Olteanu

coordonat de Kt. Alexandru Lefter

Scolioza este o afectiune a coloanei vertebrale ce poate apare atat la copii cat si la adulti si are documentate peste 50 de cauze declansatoare. Pe langa schimbarile ce le produce asupra coloanei, aceasta afecteaza cutia toracica, pelvisul si de asemenea dezechilibreaza intreg corpul. Cu cat curburile sunt mai avansate, modificarile la nivel pulmonar si cardiac vor fi mai semnificative manifestandu-se printr-o rezistenta scazuta la efort cu respiratie ingreunata, puls cardiac crescut si, in cazuri grave, cianoza.

Scoliozele se impart in functionale si structurale, diferenta esentiala fiind data de reversibilitatea, respectiv ireversibiliatea proceselor patologice induse asupra structurilor aparatului locomotor. Dar intotdeauna o curbura functionala netratata, mai devreme sau mai tarziu, se va transforma intr-o scolioza structurala.

Scolioza este una dintre patologiile controversate prin faptul ca desi modificarile asupra coloanei vertebrale sunt impresionante, durerea este printre ultimele simptome resimtite de catre pacient. Mecanismul prin care scolioza produce durere nu este inca foarte clar, dar intensitatea durerii s-a dovedit ca este mai mare la persoanele adulte, acestea avand curburi mai putin flexibile. Studiile au aratat ca durerea apare mai ales in cazul pacientilor ce prezinta curburi lombare si toraco-lombare, iar intensitatea durerii este notabila in cazul curburilor ce depasesc 45 grade Cobb (unitate de masura a amplitudinii incurbarii laterale a coloanei).

Una dintre cele mai frecvente cauze ale unei scolioze functionale este adoptarea indelungata a unei posturi incorecte precum in cazul persoanelor care petrec mare parte a timpului lucrand la birou.

Sedentarismul nu presupune doar lipsa activitatii fizice, el fiind definit ca ” prea mult timp petrecut pe scaun”. Aceasta definitie include atat postura defectuoasa cat si consumul mic de energie. Odata cu trecerea timpului se va declansa o pierdere combinata de forta si masa a tuturor elementelor sistemului locomotor. Astfel, se intalneste o scadere a masei musculare, a concentratiei osoase si a tesutului conjunctiv, o scadere a amplitudinii de miscare si o diminuare a fortei si rezistentei musculare. Toate acestea conduc la declinul conditiei fizice in cazul persoanelor a caror nivel de activitate este redus ca urmare a programului de munca prelungit, instalandu-se asadar un cerc vicios.

Scolioza

Multe posturi adoptate in timpul lucrului pe scaun presupun o curbare accentuata a coloanei toraco-lombare pentru perioade indelungate de timp. La nivel lombar, aceasta pozitie supune discurile intervertebrale unei presiuni majore si, de asemenea inactiveaza sistemele musculare de protectie (longissimus si iliocostalis pars lomborum). Ansamblul acestor efecte se presupune a fi cauza frecventelor dureri lombare intalnite la aceasta grupa de populatie si explica de ce pacientii afectati de aceste dureri sufera o accentuare a simptomatologiei atunci cand adopta pozitia asezat. La nivel dorsal, hipercifoza produce o alungire cu relaxare a musculaturii posterioare si o scurtare a musculaturii anterioare, combinatie ce are ca efect diminuarea excursiei respiratorii si a volumelor si capacitatilor pulmonare.

Asadar, oricare ar fi cauza scoliozei, orele lungi petrecute lucrand la birou sunt unul dintre factorii externi ce produc agravarea durerii si a restrictiei cutiei toracice. De asemenea, s-a demonstrat ca in cazul curburilor duble toraco-lombare, pozitia adoptata in timpul scrisului favorizeaza accentuarea curburii toracale. Impreuna cu hipotonia (tonusul scazut) musculaturii posterioare a trunchiului este grabita progresia curburilor scoliotice ale coloanei vertebrale.


Materialul poate fi preluat numai cu mentionarea sursei: www.topkineto.ro