Cum este sa lucrezi cu vedete internationale si care este rolul kinetoterapeutului in societate - Un interviu cu Kt. Alexandru Lefter

Daca peste hotare kinetoterapeutul este privit ca o extensie a meseriei de medic, in Romania kinetoterapia inca este identificata strict cu gimnastica medicala sau masajul.

featured image

Alexandru Lefter, kinetoterapeutul care l-a tratat pe Chad Smith, tobosarul trupei Red Hot Chili Peppers, dar si pe Roger Waters, a explicat cand este necesara kinetoterapia, in ce afectiuni, recomandand si un tip de miscare celor care muncesc toata ziua la birou.


Intr-un interviu acordat Ziare.com, Alexandru Lefter ne-a explicat ca kinetoterapia amelioreaza si stresul sau problemele emotionale.

V-au trecut prin mana si vedete, personalitati publice, atat de la noi, cat si de afara. Ne puteti spune cateva nume?

Sigur. In ultimii ani am avut "pe maini", eu cat si colegii mei, nume sonore din arta sau sport, precum formatiile Red Hot Chili Peppers sau Roger Waters - Pink Floyd la vizitele lor in Romania, Graham Jarvis (campion mondial la motociclism enduro), Valentin Porcisteanu (raliu), Jean Vladoiu, Miodrag Belodedici, Ioan Sabau (fotbal) sau Sebastian Ciobanu si Danut Hurduc (ambii luptatori K1). Portofoliul intreg poate fi vazut AICI.


V-ati ocupat de Chad Smith, de la Red Hot Chili Peppers, cu ani in urma, cand trupa a concertat la Bucuresti. Cum a fost interactiunea cu acesta?

Am avut onoarea de a trata unul dintre cei mai mari tobosari ai lumii, dar lucrand cu Chad Smith nu am simtit decat ca lucrez cu un alt pacient. Diferenta a facut-o locul. In loc sa ne calce pragul cabinetului, m-am deplasat eu la Arena Nationala, acolo unde urma sa concerteze si unde organizatorii ne-au pregatit un mini-cabinet de kinetoterapie.


Ce fel de om e? Are "fite" de vedeta?

Nu! In niciun caz. Dansul s-a comportat, repet, ca un pacient cu care sunt obisnuit. Poate doar un pic mai hazliu, prietenos si curios decat media. Mi-a marturisit ca s-a bucurat de primirea entuziasta de la Bucuresti, o primire de care nu s-au mai bucurat de multa vreme. De asemenea, am glumit pe tema unei declaratii de-ale sale, in care anunta, la aterizarea pe Otopeni, ca este fiul nelegitim al Nadiei Comaneci si al lui Ilie Nastase.

Nu le-ar fi fost mai simplu sa vina in turneu cu specialistul lor? Cum s-a ajuns la dvs?

Un turneu tipic al unei formatii poate dura si pana la un an. Sa angajezi un kinetoterapeut pentru un an, cu toate cheltuielile aferente, nu cred ca ar fi rentabil. Mai ales pentru dureri sporadice. Au ajuns la mine cautand pe Internet un profesionist care sa practice toate tehnicile si metodele care i-au fost recomandate de medicul american. Se pare ca am fost printre putinii specialisti care intruneau toate pretentiile medicale ale acestora.

Am primit un mail, am acceptat fara ezitare, chiar daca initial mi s-a parut greu de crezut.

Chad Smith Topkineto


Presa a scris ca tot dvs. va veti ocupa de Jennifer Lopez, in cazul unui concert in Romania. Stiti sa aiba vreo problema? Cum de sunteti tot dvs. "in carti" si in acest caz?

Stirea este de fapt legata de un concert Jennifer Lopez anulat. Era programat pentru a se desfasura la Romexpo in noiembrie 2012. S-a ajuns tot la noi pentru ca dupa concertul RHCP am dezvoltat o legatura foarte stransa cu compania de logistica si resurse umane americana care s-a ocupat si de ultimul concert. Dupa acel episod, au urmat Roger Waters - Pink Floyd, Dream Theater, iar anul acesta pe 4 iunie ii vom avea pe maini pe cei de la OneRepublic, tot la Bucuresti.

Ce gandeste omul de rand vizavi de kinetoterapie? Ati avea ceva sa-i transmiteti?

Munca mea si a colegilor mei din cei 5 ani de cand m-am intors in Romania a fost una de informare. Cand am hotarat sa raman in tara, multi oameni inca se refereau la kineto ca fiind in mare parte masaj, iar din cauza foneticii titulatorii (kine-, kineto) meseria a fost asociata cu partea orientala.

Lucrurile, din fericire, s-au schimbat. Am muncit mult si continuu tocmai pentru a indrepta mentalitatea populatiei si bineinteles pentru a ajuta oameni care nu au stiut pana acum unde sa ceara ajutorul. Si nu ne oprim aici din munca.

In cazul caror afectiuni kinetoterapia ajuta, este recomandata? Ne puteti da cateva exemple?

Kinetoterapia este prezenta de zeci de ani in toate ramurile medicale, de la pediatrie, ortopedie, reumatologie si pana la neurologie si recuperarea geriatrica. Este prezenta deci in toate fazele de dezvoltare ale omului. Afectiunile cele mai frecvent intalnite in cabinetul nostru sunt cele ortopedice, precum afectiunile ligamentare, musculare si bineinteles nelipsitele dureri de spate.

Care este diferenta dintre kinetoterapie si gimnastica medicala?

Gimnastica medicala este o componenta a kinetoterapiei, precum masajul sau mobilizarile pasive. Chiar daca definitia scurta a kinetoterapiei se traduce prin "terapie prin miscare", kinetoterapia moderna cuprinde mult mai multe tehnici si metode.

Mare parte dintre tineri lucreaza in prezent la birou, in fata unui calculator. Exista afectiuni ce pot aparea in acest context? Kinetoterapia e de folos?

Ati atins un punct important. Serviciile noastre de kinetoterapie si educatie posturala se adreseaza in egala masura si tinerilor care lucreaza in fata unui calculator minim 8 ore pe zi. Pentru ca pozitiile de munca la calculator sunt deseori deficitare, riscul aparitiei durerilor de spate este mereu iminent in aceste medii de munca. Cele mai spectaculoase si de durata efecte ale kinetoterapiei se obtin prin precocitate, consecventa si dedicare. Cu cat pacientul se prezinta mai repede la un consult, cu atat mai mult ii cresc sansele de a nu ajunge vreodata la o afectiune mai grava, precum hernia de disc, care din pacate este din ce in ce mai intalnita in grupul de varsta 25-35 de ani.

Cele mai grave afectiuni dobandite pe cale profesionala pot fi de la "banalele" dureri de cap cauzate de contracturarea musculaturii cervicale, torticolisul si pana la herniile de disc.

Ne puteti indica cateva miscari care ar trebui facute de angajatii mai sus mentionati?

De la distanta pot sa le recomand cel mai complex sport si tip de miscare, respectiv inotul. Insa inainte de a alege un tip de miscare, recomand oricui sa treaca pe la kinetoterapeut pentru consiliere.

Nu multa lume stie ca prin kinetoterapie se amelioreaza si stresul sau problemele emotionale. Concret, cum se obtine acest efect? De ce functioneaza?

Problema este simpla. O durere, oricat de mica ar fi aceasta, poate influenta capacitatea de munca a unei persoane. Atunci cand capacitatea de a face ceea ce iti place sau activitatile ce tin de rutina cotidiana, precum imbracatul si spalatul vaselor, iti sunt afectate, acesta este momentul cand apar frustrarile, automat si stresul. Eliminand cauza durerilor, eliminam si o parte din stres. Automat omul se va simti mai bine.

Ati practicat meseria si in alte tari. Cum e privit specialistul in kinetoterapie in Romania, fata de alte tari? Sunt mai informati pacientii de peste granita?

Da, am practicat si in Danemarca si Anglia. Kinetoterapetul este privit ca o extensie a meseriei de medic, atat in spitale, cat si in mediul privat, iar colaborarea inter-profesionala este perfecta. In Romania, medicul chirurg ortoped Alin Popescu a recunoscut ca s-ar simti ca si fara o mana daca nu ar lucra cu un kinetoterapeut; aici, dumnealui este inca o raritate.

In tarile moderne ale lumii suntem vazuti ca jucand un rol foarte important in tratamentul si mai ales in prevenirea multor afectiuni. Acest lucru este posibil in cea mai mare parte datorita bunei informari a publicului larg. Pacientul pleaca cu primele informatii valoroase chiar de la medicul de familie. Noi dorim ca in curand si Romania sa-si doreasca o sanatate moderna.