Frumusetea si pericolele handbalului

Frumusetea si pericolele handbalului

featured image

scris de Camelia Siminiceanu

coordonat deKt. Alexandru Lefter

Handbalul este un sport de mare intensitate, caracterizat prin duritate din cauza faptului ca permite contactul fizic intre jucatori si a dinamismului, indus de trecerea rapida din atac in aparare si invers. Multitudinea de elemente tehnico-tactice ca demarajul, saritura, acceleratia, deceleratia, schimbarile de directie, dezechilibrarile, aruncarile si deposedarile sunt principalele cauze ale survenirii leziunilor. Printre cele mai frecvente leziuni sunt rupturile de menisc, rupturile ligamentelor incrucisate si luxatiile (atat la nivelul membrului inferior cat si la nivelul membrului superior).

Ruptura de menisc este produsa de obicei printr-o miscare de torsiune, cu piciorul fixat pe toata talpa si genunchiul usor flectat, miscare caracteristica schimbarilor bruste de directie. Tratamentul difera in functie de tipul, localizarea si gradul de extensie al rupturii, insa cel mai eficient pentru ruptura de menisc este tratamentul operator.

Rupturile ligamentelor incrucisate apar in momentul in care in articulatia genunchiului se asociaza miscari de flexie si rotatie, in cazul unui contact dur (lovitura), la schimbari rapide de directie, aterizari din saritura, alergari si opriri repetate. Cel mai eficient tratament il constituie reconstructia ligamentelor, urmata de tratament recuperator.

Luxatia se produce prin deplasarea a doua extremitati osoase ale unei articulatii cu pierderea contactului suprafetelor articulare, acompaniate de ruptura capsulei, hemartroze si alte leziuni articulare si juxtarticulare. Este provocata de un impact brusc asupra articulatiei sau de o miscare fortata, in cazul handbalului de aruncarea brusca si prinderea gresita a mingii (membrul superior), de o miscare violenta de rotatie interna sau externa (pentru articulatia gleznei). Luxatia va face obiectul principal al acestei expuneri.

Cand cele doua suprafete articulare nu mai au nici un contact intre ele, este vorba despre o luxatie completa iar cand acestea prezinta un oarecare contact avem de-a face cu o luxatie incompleta sau subluxatie.

Principalul simptom este durerea vie care creste odata cu incercarea de miscare a segmentului lezat si nu cedeaza la administrarea calmantelor. Singura solutie pentru calmarea durerii este readucerea cit mai urgenta a capetelor articulare in pozitie normala. Incapacitatea functionala apare din cauza pozitiei anormale in care se afla cele doua capete articulare, iar uneori apar pareze sau paralizii datorate compresiunilor nervoase.

In cazul luxatiilor simple fara rupturi ligamentare sau de capsula, in care nu intalnim compresiuni vasculare sau nervoase si nici distrugeri musculare, recuperarea cat mai precoce poate duce la o evolutie favorabila si la posibilitatea ca aceasta sa nu mai recidiveze niciodata.

In prezenta unor situatii nefavorabile si in cazul in care nu s-a facut un tratament urgent si corect, luxatia poate recidiva sau pot aparea fenomene de artroza.
Tratamentul luxatiilor se constituie in prima faza din imobilizarea segmentului si impiedicarea oricarei miscari la nivelul articulatiei. Segmentul trebuie pus in repaus, de preferat ridicat deasupra nivelului inimii, si se recomanda compresia cu bandaj elastic si aplicarea de gheata care sa reduca durerea si tumefierea. Treptat, se introduce tratamentul kinetic, cu mobilizari pasive, pasivo-active, active, active cu rezistenta. Exercitiile de tonifiere musculara vor fi introduce progresiv, fara sa se forteze rezistenta articulara, care intr-o articulatie instabila este destul de precara, existand astfel riscul refacerii luxatiei. De asemenea se recomanda fizioterapia care are multiple indicatii in tratamentul luxatiilor. Se folosesc curentii diadinamici, ultrasunetul, termoterapia. In cazul luxatiilor deschise, insotite de ruptura tuturor tesuturilor moi (inclusiv a pielii) tratamentul consta in interventie chirurgicala, urmata de recuperare.

Luand in considerare handbalul ca disciplina sportiva, trebuie mentionat faptul ca acesta este un joc sportiv in care echipele se confrunta, avand ca obiective obtinerea unor performante sportive, castigarea titlurilor de campioni, mentinerea intr-o categorie sportiva sau promovarea in una superioara. Toate aceste aspiratii ale unei echipe de handbal reprezinta elementul declansator al determinarii jucatorilor pentru cresterea performantei si insusirea celor mai eficiente tehnici de joc, dar si un factor determinant in aparitia accidentarilor.

Articolul poate fi preluat doar cu mentionarea sursei: www.topkineto.ro