Fizioterapie | Paralizia facială periferică idiopatică (Bell) - recuperare rapida (VIDEO)

featured image

De câteva ori pe an, în cabinetul nostru ne confruntăm cu o afecțiune considerată rară și atipică - paralizia facială periferică idiopatică sau paralizia Bell. A primit titlul de idiopatică pentru că nu se cunosc cauzele clare care declanșează această paralizie.

Dacă în trecut se credea că acest tip de paralizie facială era produs exclusiv de schimburile bruște de temperatură (ieșirile de la cald la frig extrem), în prezent se ia în considerare chiar și influența unui virus comun ce se instalează în ganglionul geniculat (aflat în proximitatea articulației temporo-mandibulare).

SOLICITĂ un program de recuperare

Consultă imediat medicul neurolog!

Consultă imediat medicul neurolog dacă întâmpini un cumul de simptome precum: paralizie facială unilaterală, tulburări de gust, dureri de ureche, închiderea cu dificultate a pleoapei, imposibilitatea de mișcarea a sprâncenei, dureri la nivelul articulației temporo-mandibulare sau vedere în ceață.

Tratamentul paraliziei faciale Bell constă în latura medicamentoasă, pentru care sfătuim pacientul să apeleze imediat la cunoștințele unui medic neurolog, și componenta de recuperare medicală. Ultima este specialitatea noastră, iar în continuare îți vom prezenta rezultatele obținute prin metodele noastre în prima săptămână de la debutul tratamentului de recuperare.

În clipul de mai jos se poate observa mișcarea sprâncenei executată de către pacientă la cererea kinetoterapeutului. Pentru o persoană care nu a experimentat niciodată o astfel de situație mișcarea poate părea nesemnificativă, pentru un pacient care suferă de acest tip de paralizie facială însă, această mișcare reprezintă un progres însemnat, într-un timp foarte scurt. Acest progres este cu atât mai semnificativ cu cât specialiștii afirmă că în cazul paraliziei faciale periferice idiopatice restaurarea completă a funcției inițiale poate dura între 3 și 6 luni.


Dacă ai să crezi că este vreun miracol, te asigurăm că nu este. Ce este de fapt? Este abordarea corectă a afecțiunii. Cel mai frecvent sfat pe care l-au primit pacienții până au ajuns în cabinetul nostru indica un exces de masaj - masajul de până la 2 ore cumulate zilnic al părții afectate și nimic altceva. Odată intrată în cabinet, pacienta a urmat sfaturile noastre de a se concentra mai mult pe exercițiile specifice și pe electrostimularea mușchilor feței.

Masajul în exces nu este recomandat

De ce nu este recomandat masajul în exces? Simplu. Pentru că în paralizia faciala periferică idiopatică (paralizia Bell) mușchii feței sunt deja prea relaxați, iar masajul i-ar relaxa și mai mult. Acest lucru este ultimul dorit atunci când obiectivul principal este redobândirea tonusului mușchilor feței.

Se recomandă însă un masaj ușor care are ca scop principal creșterea circulației sangvine în zona afectată, iar noi recomandăm a fi efectuat pe întreaga față, în mod simetric, în reprize de 5-10 minute, de maximum 5 ori pe zi.

Citește mai multe detalii despre Mecanismele de producere ale paraliziei periferice de tip Bell's

Focus pe electrostimularea musculară și exerciții de mimică și dicție în fața oglinzii

În timp ce rolul electrostimulării musculare este mai ușor de intuit în paralizia facială periferică idiopatică, respectiv cel de recuperare a tonusului muscular, scopul exercițiilor este de a reeduca mimica feței prin reabilitarea sinapselor, altfel spus, a comenzilor pe care le trimite creierul mușchilor. Astfel, pacientul va executa acasă o serie de exerciții de mimică și dicție (de exemplu repetarea alfabetului, mai ales al sunetelor care produc dificultăți) care să accelereze și să mențină progresele obținute împreună cu specialistul kinetoterapeut.

Majoritatea pacienților care se confruntă cu paralizia Bell nu știu încotro, iar pentru ei recapitulăm pașii:

1. Vizita la medicul neurolog și

2. Începerea tratamentului de recuperare cu un kinetoterapeut.


În clipul de mai jos poți vedea evoluția pacientului pe parcursul a 2 luni de recuperare.

SUNĂ ACUM