'Pentru performanta ai nevoie de o echipa de specialisti!'

Vergil Aghion, Directorul Trofeului Municipiului IASI 2013

featured image

Serviciul mobil de kinetoterapie Topkineto a fost prezent in perioada 5-14 iulie 2013 la Circuitul FRT PRO - Trofeul Municipiului Iasi, competitie organizata de Clubul Sportiv CFR in parteneriat cu Federatia Romana de Tenis. Kinetoterapeutul principal si fondatorul topkineto, Alexandru Lefter, s-a ocupat personal de prevenirea si tratarea accidentarilor acute aparute pe parcursul evenimentului sportiv. Topkineto a stat de vorba cu o parte din persoanele implicate direct in acest eveniment. Astazi am dialogat cu managerul si antrenorul de tenis al CS CFR IASI, gazda turneului international de tenis Trofeul Municipiului Iasi 2013, domnul Vergil Aghion.

topkineto: Care sunt concluziile competitiei pana acum? Cum s-au descurcat sportivele pana acum si care este nivelul lor?

V.A.: Competitia s-a desfasurat foarte bine pana acum, fara evenimente majore. De fapt, sa asteptam pana la final, pentru ca spre sfarsit apar accidentarile, cand organismul este obosit si suprasolicitat. Dar sportivele au venit foarte bine pregatite si antrenate si beneficiaza de un serviciu profesionist de kinetoterapie, deci nu cred ca vor exista probleme. Meciurile au fost foarte bune si observ ca de la o competitie la alta creste nivelul tenismenilor.

topkineto: Cat de importanta este prezenta unui kinetoterapeut la astfel de evenimente sportive?

V.A.: Foarte importanta! Si nu numai pentru sanatatea lor, ci si pentru confortul lor psihic. Cand ei stiu ca au un kinetoterapeut alaturi parca se simt mai in siguranta si stiu ca imediat poate interveni cineva si le poate da o mana de ajutor, sau un sfat, sau sa ii consilieze in problemele pe care le au. Pentru ca nu intotdeauna sportivii sau sportivele vin la competitii in deplinatatea sanatatii lor, fie au o recidiva, fie au suferit o accidentare la antrenamente si au nevoie permanenta de ingrijire. De fapt, au nevoie de un kinetoterapeut chiar si atunci cand ei se considera foarte sanatosi, mai ales acum, in perioada in care ei au o incarcatura foarte mare - a jocului, psihica. Problema refacerii se pune foarte acut acum. Se spune ca un jucator este mai puternic si mental si fizic, nu atunci cand are grija jocului, ci atunci cand are grija de refacere, pentru ca a doua zi, ori in urmatoarele zile de concurs, sa fie apt sa joace in continuare si sa se pastreze la aceeasi valoarea psihica si fizica din prima zi. Si la FRT si in toata lumea sportiva mare accent se pune pe refacere.

topkineto: Se poate face performanta fara un kinetoterapeut?

V.A.: Nu, sub nicio forma! Poti incerca, doar ca sa vezi cata nevoie ai de el, dar intr-o perioada destul de scurta dai ori in febra musculara, ori ai accidentari din lipsa de exercitii de incalzire sau refacere. Si atunci te intrebi de ce nu dai randament, unde gresesti in pregatirea sportiva, iar raspunsul este la un kinetoterapeut. Este absolut indispensabil. Sunt sportivi care nu isi iau preparator fizic si isi iau doar un kinetoterapeut cu ei, pentru ca poate ajuta mai mult decat un antrenor. Si Sarapova poarta bandaje. Pentru performanta ai nevoie de o echipa de specialisti: kinetoterapeut, nutritionist, antrenor. Ca sportiv, trebuie sa stii sa te opresti la sfatul kinetoterapeutului, sa nu existe pericolul sa te accidentezi si sa nu mai poti practica niciun fel de sport, mai ales daca accidentarile au loc in timpul cresterii. Foarte multe valori se pierd asa.

topkineto: Ce calitati ar trebui sa intruneasca un bun kinetoterapeut?

V.A.: In primul rand trebuie sa fie docil, bun la suflet, sa fie omenos si sa stie ca el este venit sa aline o durere, sa dea un sfat, sa previna o imbolnavire. In al doilea rand trebuie sa vina cu foarte multa rabdare si mult tact, curaj, incredere, sa vada adevaratul segment care il doare pe sportiv, deci sa comunice foarte bine cu sportivul pentru a-l putea ajuta. Kinetoterapeutul trebuie sa colaboreze cu antrenorul. Aceste caracteristici ar trebui sa le detina un kinetoterapeut pentru a fi considerat profesionist, desigur inafara de pregatirea profesionala pe care trebuie sa o aiba.

topkineto: Serviciile topkineto s-au ridicat la nivelul asteptarilor?

V.A.: Sunt foarte buni specialisti si isi fac meseria. Din experienta mea va pot spune ca se cunoaste diferenta intre un specialist in recuperare si un maseur. Kinetoterapeutii ajung primii dimineata si stau aici pana la ultima minge. Au foarte multa rabdare. Am vazut ca Alex a stat de vorba cu fiecare sportiva in parte. A fost un caz in care o sportiva straina era bolnava, avea febra si durere in gat si avand imunitatea scazuta, a cedat repede muscular, iar Alex a reusit sa comunice foarte bine cu ea si sa rezolve problema fizica, recomandandu-i sa consulte si un medic si astfel a ajuns la spitalul de boli infectioase.

topkineto: Deci un kinetoterapeut poate suplini si un asistent medical?

V.A.: Da, cu brio! Diferenta este mare intre o febra musculara si o raceala si un kinetoterapeut experimentat simte imediat. Si poate interveni cu servicii de prim ajutor pentru a stabiliza sportivul, pentru ca detine cunostinte in domeniu si apoi il poate trimite catre medicul competent. Am observat ca Alex are si calciu, magneziu, pe care le administreaza sportivelor, pentru a preveni blocaje sau caderi de calciu, de exemplu.

topkineto: Veti apela si in viitor la serviciile topkineto?

V.A.: Da, fara discutie! Intr-un turneu este absolut obligatoriu sa existe un specialist, altfel nici nu se poate desfasura. De altfel exista reglementari foarte clare la ITF si daca nu ai, nu iti da voie supervisor-ul sa desfasori competitia si trebuie sa fii pregatit din timp pentru asa ceva, iar echipa topkineto este alegerea perfecta.

Specialistii Topkineto va stau la dispozitie cu metode si tehnici inovative de recuperare medicala post-traumatica precum: kinesio taping, terapia trigger-point, bandaje corective, masaj terapeutic localizat, TENS pe puncte de acupunctura si gimnastica medicala. Oferim servicii de asistenta, consultanta si tratament in traumatismele sportive, pentru a asigura un viitor stralucit sportului in Romania.