Rolul kinetoterapiei in poliartrita reumatoida

Rolul kinetoterapiei in poliartrita reumatoida

featured image

KINETOTERAPIE

Ce este poliatrita reumatoida si cum se manifesta aceasta

Poliartrita reumatoida este un sindrom caracterizat prin inflamatia nespecifica, de obicei simetrica a articulatiilor periferice mobile, cel putin cate trei odata, de aici demunirea de “poli”-artrita reumatoida. Aceasta afecteaza tipic articulatiile degetelor mainii, piciorului si gleznei, cu afectarea ulterioara a soldului, genunchiului, umarului si gatului. Este o boala a membranei sinoviale, articulatiile sunt initial dureroase, tumefiate si rigide. Cunoscuta ca fiind o boala autoimuna ( organismul isi ataca propriile tesuturi), cronica, aceasta are si perioade de remisie cand pacientul nu prezinta dureri.

Cand debuteaza poliartrita reumatoida

Cu toate ca varful incidentei se intalneste in decadele a IV-a si a V-a ale vietii, aceasta afectiune poate aparea la orice varsta, inclusiv in copilariile, referindu-ne la poliartrita reumatoida juvenila, cu o frecventa de 2-3 ori mai mare la sexul feminin decat la cel masculin. Varsta medie de debut estimata, se situeaza, pentru 80% din pacienti, in etapa 35-50 ani. Reumatologii din intreaga lume considera ca la baza acestei boli exista o complexitate de factori care se intrepatrund si care actioneaza prin solicitarea mecanismelor imune, dereglandu-le, nefiind exclusi alti factori declansatori genetici sau infectiosi.

Printre simptomele incipiente ale bolii se numara: redoare articulara matinala, dureri articulare episodice, tumefieri articulare, dureri musculare, slabiciune articulara, stare generala de oboseala, discomfort, chiar si pierdere in greutate. Evolutia PR este destul de dificil de prezis fiecarui pacient individual. Majoritatea pacientilor prezinta o boala cu evolutie fluctuanta si insotita de deformari articulare de importanta variabila atat la nivelul articulatiilor mainii cat si articulatiilor piciorului.

Tratamentul kinetoterapeutic

Kinetoterapia intra in actiune concomitent cu celelalte mijloace recuperatorii, in cadrul planului terapeutic general, fara a exclude alte terapii, iar scopul programelor kinetoterapeutice este ca prin aplicarea lor pacientii sa se reintegreze in viata socio-profesionala de la care au fost oarecum privati. Actualmente, tratamentele disponibile sunt capabile sa aduca o scadere a durerilor survenite ca si manifestare a bolii, scaderea intr-un anumit grad a inflamatiei cat si imbunatatirea circulatiei periferice.

Procesul inflamator ca si durerea articulara sunt cauze directe care limiteaza miscarile inca din primele faze ale bolii. Atentie, tratamentul kinetoterapeutic se aplica in functie de cele patru stadii ale bolii si de starea clinica in care se afla pacientul. Depasirea redorilor articulare matinale se poate face prin exercitii de gimnastica, miscari active, executate inainte de ridicarea din pat a blonavului. Important este ca miscarile sa se execute pe toata amplitudinea si pe toate directiile de miscare in ritm lent. Pentru mentinerea sau cresterea fortei musculare recomandate sunt exercitiile in regim de izometrie care nu implica in nici un fel articulatia, acestea avand si avantajul de a fi foarte simple, de durata scurta, nu necesita instalatii deosebite si pot fi executate oricand si oriunde. Exercitiile izometrice executate cu regularitate vor ameliora nu numai forta musculara ci si rezistenta muschiului. Exercitiile fizice de intensitate mare sunt interzise.

Tratamentul prin masaj are de asemeni un rol deosebit in tratamentul bolnavului cu PR, efectele benefice ale acestuia fiind resimtite la nivelul tegumentelor, al circulatiei periferice de retur si asupra starii psihice ale bolnavului inducandu-i o stare de bine si comfort emotional.

Terapia ocupationala joaca un rol foarte important in rutina recuperarii, aceasta urmarind refacerea mobilitatii articulare sub toate componentele ei: amplitudinea articulara, forta si rezistenta musculara si abilitatea miscarilor in scopul castigarii unei maxime independente la domiciliu cat si la locul de munca. Recuperarea functionala prin terapie ocupationala se poate face fie intr-o institutie specializata fie la domiciliu pacientului caz in care pacientul trebuie instruit cu mijloacele necesare imbunatatirii starii lui de sanatate. Activitatile recomandate pacientului cu PR sunt: lucrul la masina de cusut cu pedala, roata olarului, mers pe bicicleta, cusutul la gherghef, crosetat, impletit, desenat, etc. Activitatile ocupationale nu trebuie sa produca durere si oboseala musculo-articulara. Intreg tratamentul kinetoterapeutic trebuie asistat si indrumat de catre un specialist, kinetoterapeut sau terapeut ocupational.

Cauzele acestei boli ramanand necunoscute, prevenirea ei nu este deocamdata posibila, insa diagnosticul cat mai precoce si inceperea unui tratament corect atat medicamentos cat si kinetoterapeutic ii pot incetini evolutia si pot preveni incapacitarea fizica.

Articolul poate fi republicat doar cu mentionarea sursei: www.topkineto.ro