'Primul contact cu kinetoterapeutul a fost salvator!'

George Grigorescu, fost campion national de rally

featured image

Raliul Iasului a adus in capitala Moldovei personalitati importante din lumea automobilistilor, iar Topkineto nu a ratat ocazia de a-i intalni sau reintalni. Serviciul mobil de kinetoterapie si-a facut simtita prezenta si a stat de vorba cu unii dintre participanti, pentru a le afla parerea despre implicarea unui specialist in kinetoterapie in cadrul evenimentelor de acest gen.

George Grigorescu a fost campion national la rally si, in ciuda titlurilor obtinute pe parcursul activitatii desfasurate pana acum, a mentionat ca la aceasta cursa nu va participa, ci ii va incuraja de pe margine pe concurenti, scopul vizitei sale la Iasi fiind unul tehnic.

Cat de mult ajuta prezenta unui kinetoterapeut la cursele de rally?
G.G.: Toate echipele mari care au sportivi piloti de varf, care au structura consistenta, au pe langa dietetician si kinetoterapeut. Pentru ca in timpul cursei solicitarile sunt multiple, plus incordare pe durata relativ mare, tinand 20-23 de minute proba speciala lunga. Sunt probleme numeroase cu spatele si la pilot dar mai ales la copilot - pilotii compenseaza pentru ca se mai echilibreaza cu volanul, pe cand copilotul este fara sprijinul suplimentar care il reprezinta volanul, el incasand totul in coloana. Frecvent apar la raliurile lungi probleme musculare si de articulatii la nivelul coloanei de multe ori, sau muschii spatelui, sau ai antebratelor si incheieturii degetelor, datorita tensiunii sau stresului pe volan. Nu intotdeauna, dar in momentul in care esti mai stresat apar crampele. Deci sunt numeroase situatiile si atunci trebuie rezolvata problema pe loc. Echipele mari isi permit, dar alte echipe mici nu-si permit si atunci o initiativa cum este aici la Iasi, de a aduce la competitie un serviciu de kinetoterapie, este laudabila.

In ce moment al cursei sau al antrenamentului este cea mai mare nevoie de un kinetoterapeut?
G.G.: In timpul cursei si dupa. Dar dupa, sa zicem ca te duci acasa, te duci la cabinet, normal, deci atunci are un rol mai mult curativ. Dar de multe ori avem nevoie la sfarsitul primei zile de raliu, cand trebuie sa fii pregatit pentru ziua a doua. E nevoie de o interventie la fata locului care poate fi salvatoare pentru un rezultat si o performanta buna a doua zi.

Cum vedeti prezenta kinetoterapeutilor Topkineto la acest eveniment?
G.G.: As putea spune ca este o premiera in cursele de rally in Romania. Anul trecut a fost prima data cand i-am intalnit, vad ca initiativa continua si s-a extins. La alte competitii de rally nu am intalnit sprijin in aceasta parte a posibilelor accidentari si ramane Iasul in situatie de exclusivitate.

Cum ati interactionat cu specialistii Topkineto?
G.G.: Primul contact cu ei a fost salvator, pentru ca anul trecut chiar eram cu o problema de la traseul de recunoastere si deja imediat dupa prima zi, dupa un pansament magic, tinut inca vreo trei zile m-am simtit excelent. Prezenta Topkineto aici a fost foarte benefica, am vorbit despre necazul meu, am fost tratat pe loc si au fost rezultate pe masura.

george grigorescu

Serviciul mobil de kinetoterapie al Topkineto se afla in plina activitate la Raliul Iasului Dulop 2013, care are loc in perioada 4-5 octombrie. Specialistii Topkineto se vor asigura si in acest an ca evenimentul sportiv se desfasoara "fara dureri" si ii asteapta pe participanti la sedintele gratuite de care se pot bucura inainte de cursa.

Materialele pot fi preluate doar cu mentionarea sursei: www.topkineto.ro