'In raceala, medicamentele nu trateaza nimic' - Dr. Ion Fulga, seful Catedrei de Farmacologie a UMF 'Carol Davila'

'In raceala, medicamentele nu trateaza nimic' - Dr. Ion Fulga, seful Catedrei de Farmacologie a UMF 'Carol Davila'

featured image

In sezonul rece virozele sunt nelipsite, iar tratarea lor cu antibiotice sau medicamente puternice poate avea acelasi efect negativ asupra corpului nostru precum netratarea si ignorarea simptomelor. Un specialist ne spune ca trebuie sa evitam tratarea acestora cu medicamente, care nu fac decat sa ofere confort psihic pacientului si pot provoca alte dereglari in organism. Profesorul si Doctorul Ion Fulga, seful Catedrei de Farmacologie a Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila", ofera raspunsuri si lamuriri la o serie de intrebari legate de medicamentele pentru tratarea racelii si efectele lor secundare. Insusi fondatorul Agentiei Nationale a Medicamentului si cel care a elaborat prima Lege a Medicamentului din Romania, ne invata sa folosim medicamentele in beneficiul sanatatii si sa nu intoxicam organismul cu pastile, fara a avea o problema grava de sanatate precum cancerul sau diabetul.

„Weekend Adevarul“: Domnule profesor, dumneavoastra luati medicamente?

Prof. dr. Ion Fulga: Da, iau, pentru ca am nevoie. De exemplu, sunt diabetic si iau medicamente pentru diabet. Sunt si hipertensiv, deci iau si medicamente de hipertensiune.

Dar cand sunteti racit, de exemplu, luati pastile?

Nu prea.

De ce?

Vedeti dumneavoastra, medicamentul nu face altceva decat sa modifice functiile organismului. El nu creeaza functii noi, proprii. Cand omul este bolnav, medicamentul modifica functiile organismului de asa natura incat le trece din domeniul patologicului in domeniul fiziologicului, adica al sanatatii. Cand omul este sanatos, cum poate un medicament sa modifice functiile organismului?

Numai invers?

Intr-un singur sens, da, invers. Medicamentul este un instrument cu care medicul regleaza functiile organismului. Nu este nimic altceva! El trebuie luat daca este nevoie de el.

„Tot ce e viroza trece“

Multi romani iau medicamente preventiv. Simt ca ii ia putin durerea in gat si trec fie la medicamentele tipice de raceala, ca s-o inabuse in fasa, fie trec direct la antibiotice, fiindca stiu ei ca alta data cand s-au simtit asa, au avut nevoie. Discutam inclusiv de cazurile in care medicii insisi administreaza antibiotice in caz de raceala, pentru a preveni o eventuala suprainfectie.

In general, nu este agreat acest gen de preventie. Exista situatii in care preventia cu antibiotice este considerata necesara. Spre exemplu, in interventiile chirurgicale pe tubul digestiv, pe colon. Colonul contine o multime de microbi si, cand se deschide, exista riscul de suprainfectare a pacientului, oricate masuri ar lua chirurgul. In asemenea situatii este justificata o terapie preventiva cu antibiotice. In raceala curenta nu este, insa, justificata. Poate fi chiar periculoasa, pentru ca bolnavul se poate infecta cu un microb rezistent la antibioticul cu care-si face profilaxia, ceea ce inseamna o boala foarte greu de tratat.

Deci sunteti mai degraba pe principiul „Mai stau o zi fara medicament ca sa vad cum evolueaza“ sau „Sa iau repede un tratament, ca sa nu se agraveze“?

Depinde de boala.

Dar pentru o raceala, de pilda?

Pentru o raceala, mai asteptam. Dar pentru un cancer, de exemplu, nu! In raceala, medicamentele nu fac altceva decat sa ofere confort pacientului. Nu trateaza nimic. Pacientul are nasul infundat, isi da cu „puf“ si dispare obstructia, are febra, scade febra cu antipiretice, are dureri musculare, ia un analgezic si dispar. Dar nimic altceva. Iar ideea sa luam repede un paracetamol de la primele simptome ale racelii, ca s-o tratam in fasa, este gresita. Daca s-a instalat raceala, ea-si va continua cursul indiferent cum o tratam. Fie o saptamana, fie mai putine zile. Fiindca exista foarte multe virusuri care provoaca infectiile respiratorii de iarna. Unele declanseaza simptome care dureaza numai 24 de ore, altele doua zile, altele chiar zece zile sau doua saptamani. Dar, pana la urma, tot ce e viroza trece.

Ca tot am ajuns in aceasta zona, care credeti ca sunt cauzele principale pentru care Romania ocupa un loc fruntas in Uniunea Europeana in ceea ce priveste rezistenta la antibiotice?

Lipsa unei politici nationale de utilizare rationala a antibioticelor. Asta este! Noi nu avem reguli, nu le avem categorisite in antibiotice de linia intai, de rezerva si de rezerva rezervei. Numai in tuberculoza exista o asemenea politica de utilizare a antibioticelor. Majoritatea tarilor civilizate au. Daca nu exista un sistem general, sigur ca fiecare medic aplica terapia dupa propriul sau sistem de gandire, dupa propria constiinta, fiecare altfel. Nu exista uniformitate aici.

Deci, trebuie o analiza clara a situatiei de la noi si formulate niste reglementari clare?

Da, pentru ca rezistenta microbilor la antibiotice depinde de zona geografica. Nu putem sa copiem pe cineva. Trebuie sa ne facem propria politica de utilizare rationala a antibioticelor. In functie de microbii care circula in Romania, in functie de cum au fost utilizate antibioticele pana acum in Romania. Sa luam, de exemplu, cloramfenicolul, un antibiotic. La noi, dintotdeauna a fost o politica de utilizare foarte limitata a acestuia, din cauza efectelor secundare importante. Toata lumea se fereste de el. Aceasta face ca in Romania sa fie foarte putine tulpini microbiene rezistente la cloramfenicol. Situatie de care profita, de pilda, neurologii, in cazul infectiilor cerebrale. Antibioticul patrunde foarte bine in creier, nu exista tulpini rezistente, merge foarte bine. Prietenii nostri bulgari au avut o politica inversa, de utilizare abuziva a cloramfenicolului. Motiv pentru care este un antibiotic complet ineficace acolo.

Sursa: www.adevarul.ro