Contractura musculară - tratarea simptomelor nu inseamna tratamentul cauzei!

Ce este contractura musculară și ce efecte poate produce aceasta asupra corpului tău.

featured image

Stiati ca doar un sfert din durerile de spate sunt cauzate de patologii localizate la nivelul coloanei? Restul durerilor pot fi determinate de probleme oftalmologice, stomatologice, neurologice sau din sfera ORL! Poate suna ciudat, insa inchipuiti-va una din urmatoarele situatii: lucrati foarte mult la calculator, iar pozitia scaunului sau a biroului nu va permite sa aveti o atitudine relaxata; copilul dumneavoastra are probleme oftalmologice si din cauza aceasta inclina capul sau sta foarte aplecat in banca pentru a vedea la tabla; scaderea acuitatii auditive a unui individ il determina pe acesta sa-si roteasca mereu capul pentru a auzi mai bine cu urechea sanatoasa. Ce vor determina toate aceste pozitii vicioase la nivelul musculaturii? Cel mai frecvent raspuns este - o contractura musculara.

Ce este de fapt contractura musculara?

Contractura musculara este definita ca o hipertrofie musculara: muschiul nu se mai relaxeaza, tonusul si tensiunea intramusculare fiind ambele crescute. Tensiunea intramusculara permanenta preseaza pe vasele si capilarele intramusculare determinand o deficienta circulatorie intramusculara, ceea ce provoaca hipoxie musculara (o slaba oxigenare a muschiului). Acumularea de dioxid de carbon in muschi provoaca durere. Se diferentiaza de crampele musculare printr-o durere ce dureaza mult mai mult (de la cateva ore pana la cateva zile). Principalele grupe musculare afectate sunt cele de la nivelul coapsei, gambei, feselor, muschii paravertebralii (ai spatelui) si ai gatului.

In afara de atitudinile vicioase prezentate la inceput, contracturile musculare pot aparea ca urmare a efectelor unui efort fizic efectuat fara o incalzire prealabila, pot fi generate de efectuarea unor miscari bruste sau de transportul unor greutati mari, de unele atitudini antalgice dezvoltate ca mecanism de aparare in diferite afectiuni (ex: lumbago, lombosciatalgii, cervicalgii, torticolis, entorse), de diferite dezechilibre moleculare de la nivel celular (carenta de calciu, potasiu, magneziu), de stres (persoanele stresate nu isi folosesc in mod corespunzator muschii, sunt incordate in permanenta).

Simptomele care apar sunt durerea atat in repaos cat si in timpul miscarii, iar musculatura vizata este ferma si deasemenea dureroasa la palpare.

Cum se pot inlatura si preveni efectele negative?

Prima recomandare este repaosul, insa daca simptomele persista o perioada mai indelungata fara nici o scadere in intensitate a durerii, nu necesitatea unei vizite la un kinetoterapeut ar trebui sa va sperie, ci faptul ca fara interventia la timp a unui specialist, o afectiune aparent minora ar putea afecta ireversibil tesutul dumneavoastra muscular.

Prin paleta vasta de mijloace terapeutice, un kinetoterapeut va poate inlatura durerea si trata contractura, deci va inlatura efectul, insa datorita unei pregatiri corespunzatoare va putea identifica si cauza care a dus la aparitia problemei: daca va fi necesar va va putea indruma catre un alt specialist pentru a rezolva afectiunea principala, generatoare de efecte secundare.

Tratamentul kinetoterapeutic poate cuprinde aplicarea procedurilor de fizioterapie (electroterapie de joasa frecventa cu scop antalgic: TENS, SCENAR, bai de lumina infrarosie), crioterapie, la care se pot asocia, pentru obtinerea relaxarii musculare, si masajul terapeutic, vibromasajul, stretchingul muscular, mobilizarile, indinderile pasive, elongatiile si bandajarea kinesiologica.

Sfaturi pentru a preveni contracturile musculare

  • evitati sedentarismul;
  • incalziti-va corespunzator inaintea unui efort fizic;
  • evitati transportarea unor greutati mari;
  • indiferent de context, adoptati pozitii cat mai naturale si relaxate;
  • hidratati-va corespunzator.

Kinetoterapeutul va poate invata cum sa evitati posturile vicioase de la birou, exercitii simple de cateva minute pe care le veti putea face chiar si la locul de munca pentru a evita aparitia contracturilor si a durerilor, deci cum sa va relaxati si sa aveti o atitudine sanatoasa.

Materialul poate fi preluat doar cu mentionarea sursei: www.topkineto.ro