Rolul kinetoterapeutului in recuperarea functiei cardiace dupa infarctul miocardic

Rolul kinetoterapeutului in recuperarea functiei cardiace dupa infarctul miocardic

featured image

scris de Kt. Roxana Damian

Una dintre cele mai grave si des intalnite probleme de sanatate cu care se confrunta omul modern este o suferinta care se poate produce la nivelul inimii si anume infarctul miocardic cunoscut si sub denumirea de ‘atac de cord’.

Cand apare si cum se produce infarctul miocardic

Arterele coronare furnizeaza sange oxigenat inimii iar in situatia cand una sau mai multe artere sunt obstructionate (de exemplu prin desprinderea placilor de aterom) se produce infarctul iar zona aferenta ocluziei este supusa necrozei miocardice. In urma atacului de cord miocardul sau ‘muschiul inimii’ contractil dispare.

Ce poate declansa un infarct

Factorii principali care favorizeaza aparitia atacului de cord: valorile crescute ale colesterolului, hipertensiune arteriala sau fumatul sau stress-ul generat de orele excesive de munca. Acestia deterioreaza arterele si contribuie la formarea placilor de aterom. Stresul emotional, nerespectarea orelor de somn si exercitiile fizice de intensitate crescuta sunt alti factori declansatori.

Clinic, infarctul se manifesta prin durere retrosternala fiind cea mai caracteristica (senzatia de presiune pe piept), greata, dificultate in respiratie. Durerea este iradianta la nivelul umerilor, a membrelor superioare, maxilare, cot sau degete.

Rolul kinetoterapiei in recuperare

Kinetoterapia vine ca un suport moral si fizic In recuperarea pacientilor care au suferit un atac de cord, ii ajuta sa duca vieti active si productive, fizic si social. In absenta complicatiilor, tratamentul kinetoterapeutic la pacientii care au suferit un atac de cord se initiaza chiar din primele zile de spitalizare, la patul bolnavului.

Recuperarea este etapizata, in prima faza exercitiile se efectuandu-se cu un grad minim de efort din partea bolnavului, programul bazandu-se pe exercitii de respiratie si mobilizari analitice ale intregului organism: urcatul treptelor, plimbarea prin incapere, lecturarea unor texte usoare. Se recomanda renuntarea la fumat, acolo unde este cazul.

In cea de-a doua etapa si anume cea de convalescenta pacientii se afla in continuare sub observatie medicala. Kinetoterapeutului ii revine rolul de a-l ajuta pe acesta sa-si imbunatateasca capacitatea de efort prin exercitii cu depunere de efort maximal apreciate prin debitul cardiac maximal. Urcatul si coborâtul scarilor nu ar trebui sa mai reprezinte un impediment pentru pacient, pedalatul la bicicleta ergometrica este de asemeni un mijloc de recuperare important In aceasta etapa pe langa exercitiile de tip izometric pentru grupele mari de muschi.

In faza a treia a recuperarii si cea finala, kinetoterapeutul contribuie la mentinerea si intretinerea bunei stari de sanatate obtinuta in etapele anterioare. Nu trebuie uitat faptul ca obiectivul de baza in recuperarea pacientilor care au suferit un infarct este reorientarea profesionala si sociala a acestuia. In acest scop, recuperarea psihologica este primordiala, kinetoterapeutul redandu-i pacientului increderea in sine prin mijloace individualizate.

Articolul poate fi preluat doar cu mentionarea sursei: www.topkineto.ro