Nu joci tenis si nici golf, dar suferi de o afectiune ce isi imprumuta numele din cele doua sporturi? Epicondilita reprezinta o inflamatie a tendoanelor care au ca insertie epicondilii humerali si apare in urma unor activitati sportive de performanta sau a activitatilor zilnice.
Afectarea tendoanelor de la articulatia cotului se numeste tendinita. Aceasta poate aparea pe partea laterala sau pe partea mediala si poarta denumirea de epicondilita laterala, respectiv epicondilita mediala.
Aceasta afectiune apare cu precadere la persoanele cu varsta intre 40-50 ani active fizic.
Epicondilita laterală, supranumită și „cotul tenismenului”
afecteaza partea laterala a cotului si se manifesta prin inflamarea tendoanelor ce unesc muschii antebratului in partea exterioara a cotului. „Cotul tenismenului” se poate produce in urma unor traumatisme de mica intensitate sau a solicitarii excesive a muschilor din zona cotului. Aceasta reprezinta ruptura partiala a fibrelor tendonului, articulatia cotului nefiind afectata.
Aceasta afectiune nu apare doar la cei care practica tenis, poate aparea la sportivii care practica inot, catarat, dar si la persoane care practica o meserie in care tendoanele antebratului sunt solicitate permanent, cum ar fi: electricieni, scriitori, croitorese, cei care canta la chitara si alte instrumente, macelarii, pictorii, mesteri sau alte miscari si activitati care implica miscarea de apucare, stangere sau rotatie a pumnului/insurubare. Simptomele acestei afectiuni sunt durerea si sensibilitatea pe partea laterala a cotului; durerea poate radia catre antebrat, foarte rar spre brat.
Epicondilita medială, supranumită și „cotul jucatorului de golf”
apare la nivelul zonei mediale a cotului, in zona epicondilului medial al humerusului, la punctul de insertie a tendoanelor care realizeaza miscarea de flexie a mainii pe antebrat. Aceasta nu este foarte diferita de cea laterala, diferenta dintre ele fiind localizarea durerii si muschii care intervin.
„Cotul jucatorului de golf” este mai putin frecvent decat „cotul tenismenului” si apare la persoanele care execută foarte multe mișcări de flexie a degetelor și pumnului (instalatori, electricieni, asistente medicale, stomatologi), în general persoane care suprasolicita incheietura mainii.
Principalele metode de tratament a epicondilitei laterale si mediale sunt constituite de repausul segmentului afectat si efectuarea de exercitii fizice regulate (este indicata folosirea termoterapiei - prin incalzirea zonei inainte de exercitiile de streching si crioterapia - prin racirea zonei, dupa efectuarea exercitiilor fizice), medicamente antiinflamatoare si nu in ultimul rand, kinetoterapia si aplicarea benzilor kinesiologice, acestea din urma fiind cele mai importante. Se mai pot folosi electrostimularea sau acupunctura. Tratamentul chirurgical este recomandat in 5-10% din cazuri si reprezinta „curatarea tendoanelor” de tesutul afectat, desprinderea lor de pe punctul de insertie, curatarea acesteia si reatasarea tendonului.
Asadar, suprasolicitarea incheieturilor, efectuarea activitatilor zilnice prin miscari repetitive sau folosirea unor miscari neadecvate in timpul antrenamentelor pot conduce la aparitia epicondilitei laterale sau mediale, care depistata la timp si printr-un tratament corespunzator se poate recupera foarte repede. Cu toate ca aceste boli au denumiri specifice anumitor sporturi, ele apar mai frecvent in urma activitatilor zilnice.
Materialul poate fi preluat doar cu mentionarea sursei: www.topkineto.ro