scris de Kt. Alexandru Lefter
Disfonia reprezinta un termen medical utilizat pentru a descrie multiple tulburari ale vocii, in principal tulburari fonatorii, individul gasind dificila rostirea cuvintelor sau emiterea de sunete cu tonalitate fluctuanta. Fara functia vocala foarte multi oameni au trebuit sa-si suspende activitatile lor zilnice de munca sau chiar simplele sarcini, cum ar fi cumparaturile, pentru ca nimeni nu mai reusea sa-i inteleaga. Disfonia este cauzata de obicei de o problema a corzilor vocale, cele mai multe cazuri fiind asociate cu laringita. Disfonia permanenta, afectiune ce se poate prelungi pe durata a catorva saptamani sau chiar luni, poate fi semn al unor boli grave si de aceea prezenta ei trebuie comunicata medicului.
Cauzele disfoniei functionale
Printre cele mai frecvente cauze de disfonie se numara: inflamarea laringelui (laringita) avand atat caracter acut cat si cronic, ganglioni limfatici inflamati ce apasa pe corzile vocale, hipotiroidism (glanda tiroida hipoactiva), traumatisme – orice tip de traumatism ce include corzile vocale sau laringele (inclusiv interventii chirurgicale in sfera cervicala ce au putut afecta nervii laringieni sau sistemul fonator), paralizie de corzi vocale, edemul laringian Reinke (manifestat prin tumefactia corzilor vocale), stresul psihic - modificarea vocii apare destul de frecvent in perioadele in care pacientii sunt stresati, chisturi de corzi vocale (formatiuni sacciforme pline cu lichid ce se localizeaza la nivelul corzilor vocale), papilomatoza laringiana (boala ce apare ca urmare a infectiei cu virusul HPV, localizata la nivelul gatului), boala de reflux gastro-esofagian, miastenia gravis, sinuzita, cancer laringeal, pulmonary, inhalarea de substante cu actiune iritanta asupra aparatului fonator, consum excesiv de tutun, alcool, alergii, bronsite, vorbit / cantat excesiv, tuse permanenta, plans prelungit (in cazul copiilor) si infectii virale.
Kinetoterapia si masajul corzilor vocale
Masajul sau manipularea corzilor vocale reprezinta o tehnica cu care foarte putini specialisti sunt familiarizati in Romania, in ciuda rezultatelor fantastice obtinute in tari ca si SUA sau Canada. Aceasta tehnica consta in manipularea directa a muschilor gatului cu miscari reduse in amplitudine. Aceste manipulari musculare, bazate pe reguli de fizica pura, sunt menite sa intinda si sa incalzeasca zona unde sunetele se dezvolta prin apasari gentile si intoarceri pasive ale capului dintr-o parte spre cealalta. Pentru ochii publicului, aceste manevre ar parea foarte similare unui masaj comun pe scaun.
Manipularile sunt precedate de exercitii vocale ce se concetreaza in prima faza pe sunetele ascutite, cum ar fi „i” lung, acompaniate de masajul umerilor si al gatului, atat a partii frontale, cat si a celei dorsale. Pasii urmatori sunt direct legati de repetitia intensa a unor cuvinte cu fonetica dechisa dar plata, cum ar fi „oaie” intr-o maniera cantata, si chiar daca la inceput sunetele vor suna putin neclare si surde, in multe dintre cazuri se va observa un progres semnificativ.
Disfonia functionala este cauzata mecanic atunci cand muschii care controleaza corzile vocale se contracta si se blocheaza, astfel incat aerul din plamanii pacientului va trece pe langa corzile vocale, neproducand vibratii ale acestora si implicit sunet. Prin masajul de relaxare al corzilor vocale se poate obtine o eliberare a corzilor, astfel si reaparitia sunetului, rezultatele diferind de la caz la caz, in functie de gravitate si de intarzierea interventiei unui specialist.
Terapia conservatoare: implica in principal identificarea si eliminarea factorilor de risc, precum fumatul, consumul de alcool si stresul. Se indica consumarea de lichide pentru a evita senzatia de uscaciune a gatului.
Terapia medicala: majoritatea infectiilor tractului respirator superior, cum este si cazul laringitelor sunt cauzate de infectii virale. In aceasta situatie specialistii recomanda pacientilor repaus la pat si tratament simptomatic, adesea doar cu paracetamol. Utilizarea antibioticelor se recomanda doar in cazul infectiilor bacteriene.
Articolul poate fi republicat doar cu mentionarea sursei: www.topkineto.ro