Kinetoterapia prin ochii unui reputat arbitru federal de tenis

Dan Bosoiu, arbitru federal de tenis

featured image

Serviciul mobil de kinetoterapie Topkineto este prezent in perioada 5-14 iulie 2013 la Circuitul FRT PRO - Trofeul Municipiului Iasi, competitie organizata de Clubul Sportiv CFR in parteneriat cu Federatia Romana de Tenis. Kinetoterapeutul principal si fondatorul topkineto, Alexandru Lefter, s-a ocupat personal de prevenirea si tratarea accidentarilor acute aparute pe parcursul evenimentului sportiv. Topkineto a stat de vorba cu o parte din persoanele implicate direct in acest eveniment. Primul din lista celor intervievati este experimentatul arbitru FRT, Dan Bosoiu. Acesta a acumulat peste 50 de ani de experienta in tenis, ca jucator, dar mai ales ca si arbitru.

topkineto: Care sunt concluziile competitiei pana in ziua a 7-a? Cum s-au descurcat sportivele pana acum si care este nivelul lor?

D.B.: Fetele s-au descurcat bine pe timpul competitiei, n-au fost deranjate de conditiile meteo si rezultatele sunt cele care, in general, erau asteptate: favoritele au mers mai departe, au ajuns in semifinale, sa vedem cum vor evolua lucrurile si vine va ajunge in finala.

topkineto: Cat de importanta este prezenta unui kinetoterapeut la astfel de evenimente sportive?

D.B.: Este esentiala, in primul rand pentru faptul ca este prevazut in regulament, sa fie absolut obligatoriu pe toata perioada turneului asigurata asistenta medicala, cu atat mai mult cand este vorba despre un kinetoterapeut care stie exact despre ce este vorba si poate asigura tratamentele corespunzatoare. Evident, se solicita si sprijinul medicului daca trebuie neaparat, mai ales la certificatele medicale, la accidentari, la retrageri si asa mai departe. Dar kinetoterapeutul este absolut obligatoriu in orice competitie, conform prevederilor din regulament.

topkineto: Se poate face performanta fara un kinetoterapeut?

D.B.: Nu, niciodata. In general apar probleme legate de diversele articulatii in primul rand, de durerile articulare, entorse, care sunt specifice tenisului, epicondilita, problemele de umar, crampele musculare care sunt foarte dificil de rezolvat si multe alte probleme. Si cu atat mai multe probleme apar la turneele feminine, pentru ca fetele sunt mult mai sensibile si au probleme mai complexe. Prezenta unui kinetoterapeut la competitiile sportive este primordiala, mai mult decat cea a unui asistent medical. Asistentul poate asigura serviciile medicale pana la un anumit punct, dar nu poate lua locul unui kinetoterapeut.

topkineto: Ce calitati ar trebui sa intruneasca un bun kinetoterapeut?

D.B.: A fi un bun kinetoterapeut inseamna sa stii foarte bine anatomie, apoi sa stii foarte bine ce ai de facut in problemele care apar. Un bun kinetoterapeut are multe de facut. Dar, bineinteles, problemele care apar nu se pot rezolva in timp scurt si, odata aparute, nu mai esti "ca nou" niciodata. Misiunea kinetoterapeutului este de a ameliora rezultatele diferitelor accidentari sau alte situatii aparute in timpul concursului sau la antrenamente. Pregatirea profesionala este cea mai importanta, pentru ca altfel n-ar putea sa-si desfasoare activitatea in conditii corespunzatoare.

topkineto: Serviciile topkineto s-au ridicat la nivelul asteptarilor?

D.B.: Sigur ca da, fara probleme. La nivelul de solicitare al turneului, orice interventie s-a facut prompt. Regulamentul impune 3 minute "Medical Time" si s-a incadrat fara probleme. Rezolvarile ulterioare se fac aici in cabinetul special amenajat pentru topkineto, unde se accepta orice fel de consultanta si tratament si toate celelalte lucruri care se pot rezolva pe timpul desfasurarii concursului. Comunicarea s-a facut perfect in doua feluri: in primul rand kinetoterapeutul trebuie sa comunice perfect cu arbitrii, si am stabilit de la inceput un cod de comunicare la care specialistul alocat acestui eveniment (Alexandru Lefter) a raspuns foarte bine; in al doilea rand comunicarea intre pacient si terapeut, iar aici depinde de capacitatea kinetoterapeutului de a se apropia de pacient - pentru ca mai sunt unii care dau cu capul in usa cabinetului si vor imediat sa fie tratati.

Specialistii Topkineto va stau la dispozitie cu metode si tehnici inovative de recuperare medicala post-traumatica precum: kinesio taping, terapia trigger-point, bandaje corective, masaj terapeutic localizat, TENS pe puncte de acupunctura si gimnastica medicala. Oferim servicii de asistenta, consultanta si tratament in traumatismele sportive, pentru a asigura un viitor stralucit sportului in Romania.