Bandajele Kinesiologice

TOPKINETO, prin Kt. Alexandru Lefter, formator autorizat de Autoritatea Națională pentru Calificări, este singurul centru de formare în tehnica bandajării kinesiologice din Iași.

TOPKINETO detine certificare internationala oficiala pentru utilizarea metodei bandajelor kinesiologice unica in IASI, dobandita la Comitetul Olimpic Danez din Brøndby, Danemarca. Metoda bandajelor kinesilogica este o tehnica de bandajare adeziva special conceputa pentru a facilita procesul de vindecare naturala a organismului, impreuna cu sustinerea si stabilizarea muschilor si articulatiilor fara a limita amplitudinea de miscare a corpului, in acelasi timp conferind o manipulare gentila continua a tesutului moale pentru a prelungi beneficiile unei terapii manuale si dupa iesirea dintr-un mediu clinic.

CUI ESTE ADRESATA BANDA KINESIOLOGICA

Fara latex si lejer de purtat pe durata a mai multor zile consecutive, banda kinesiologica poate fi utilizata pentru grupe de pacienti de la pediatrie si pana la geriatrie, si poate trata cu succes o varietate de afectiuni ortopedice (ex.: entorse, trigger points, luxatii, intinderi si rupturi musculare, s.a.m.d.), neuromusculare, neurologice, dar mai ales indicata accidentarilor sportive sau rezultate din atitudini deficitare asociate muncii. Aceasta metoda terapeutica ofera sustinerea musculara de care are nevoie un pacient, dar si reabiliteaza functia afectata.


MODUL DE ACTIUNE AL BANDAJELOR KINESIOLOGICE

De peste 25 de ani, benzile kinesiologice au revolutionat performanta sportiva, managementul durerii si kinetoterapia. Dar abia in 2008 a devenit o adevarata senzatie, atunci cand urmarind Olimpiada de la Beijing, milioane de oameni din toata lumea se intrebau ce reprezinta acele benzi viu si vesel colorate lipite de ex. pe umerii membrilor echipei nationale de volley a Chinei sau in jurul genunchilor atletilor de viteza, membri ai echipei de atletism a Statelor Unite ale Americii.

Urmarind diferiti receptori din sistemul somatosenzorial, banda kinesiologica atenueaza durerea si faciliteaza drenajul limfatic prin elevarea microscopica a pielii. Acest efect de ridicare a pielii formeaza striatii la nivelul tesutului cutanat si subcutanat, astfel creand spatii interstitiale mai mari, permitand in acest fel un aport ridicat de oxigen si o scadere a inflamatiei in zona afectata. Bazata pe ani intregi de studii, banda kinesiologica este aplicata pe pacient in functie de nevoi, numai dupa o evaluare fizica prealabila detaliata. Rezultatele evaluarii vor dicta specificatiile aplicarii benzilor (marime, pozitie, tensiune) si a altor modalitati de tratament posibile. Aplicata in forma simpla de 'I' sau modificata in forma de 'X', 'Y' sau alte forme speciale, de asemeni tensionata si pozitionata spre directia dorita, banda kinesiologica poate fi aplicata in sute de moduri si are abilitatea de a re-educa sistemul neuromuscular, atenua durerea si reduce inflamatia, creste performanta sportiva, preveni accidentarile si de a imbunatati circulatia si vindecarea, si de a asista corpul in revenirea sa la starea de sanatate de inaintea aparitiei afectiunii.

VIDEO - prezentare in cadrul emisiunii Tableta de Sanatate la TVR


BENEFICIILE RECUPERARII CU BENZILE KINESIOLOGICE

Evaluarea este un element cheie in tratarea oricarei afectiuni medicale. Pentru a obtine rezultatele dorite de la o aplicare a benzii kinesiologice, ca si de la orice alta metoda de tratament, se impune o testare completa. In unele cazuri, tratamentul unei afectiuni poate solicita si tratamentul unor afectiuni adiacente. Acesta testare ar trebui sa includa testarea musculara manuala, testarea amplitudinii de miscare (eng. ROM, Range Of Motion), evaluarea GAIT, precum si alte teste ortopedice speciale pe care kinetoterapeutul sau specialistul in cauza le va considera necesare. Informatiile obtinute vor determina planul propriu-zis de tratament, iar banda kinesiologica poate fi unealta perfecta de inclus in acest plan, aceasta dovedind in studii efectele sale pozitive asupra pielii, sistemului circulator si limfatic, fascia, muschilor, ligamentelor, tendoanelor si articulatiilor. Metoda poate fi practicata in combinatie cu o multitudine de alte tratamente si modalitati si are o eficienta foarte ridicata atat pe durata fazelor de recuperare si cronice ale unei accidentari, de asemeni atunci cand este folosita ca si masura de preventie a traumatismelor. In mainile unui kinetoterapeut cunoscator al acestei metode, aceasta banda poate deveni o unealta nepretuita in recuperarea medicala moderna.

CINE TRATEAZA CU APLICATII KINESIOLOGICE

Metoda taping-ului (eng.~ bandajare) kinesiologic este practicata in toata lumea de catre mai ales de catre kinetoterapeuti privati cu inclinatii spre tehnicile de recuperare sportive, dar in cadrul clinic medical, ca si tehnica de asistare si facilitare a afectiunilor adiacente problemelor de sanatate principale. Datorita unei mai mari deschideri catre tehnicile noi si cu eficienta ridicata, sansele de a beneficia de acest tratament in cadrul unui serviciu privat de kinetoterapie sunt nemasurat mai mari decat in mediul spitalicesc. Apelati numai la un profesionist specializat pe aceasta tehnica si nu risca incetinirea procesului de recuperare sau un nou traumatism prin incercarea de a imita.

METODA LEFTER

Obiectivul s-a dorit a fi realizat prin utilizarea unei surse externe de caldura. Sursa externa de caldura este reprezentata de o lampa cu raze infrarosii de uz paramedical. Lampa produce suficienta caldura incat sa afecteze usor starea adezivului, astfel facandu-l sa patrunda in spatiile poroase. Prin incalzirea adezivului benzilor s-a urmarit o crestere semnificativa a aderentei benzilor in majoritatea conditiilor de mediu si factorilor interni sau externi.

REZULTATE

In 100% din cei 40 de participanti selectati s-a notat o imbunatatire a aderentei de pana la ~ 70% (masurata in UM „timp” cu un minim de peste 50%) prin metoda aplicarii caldurii pe zonele unde banda kinesiologica a fost lipita. Rezultatele pot fi cu siguranta considerate ca fiind statistic semnificative.

"Metoda de fixare utilizata de A. Lefter este infailibila. Am purtat benzile kinesiologice atat in perioada de tratament (antrenament, dusuri de 2 ori pe zi, recuperare in piscina si sauna etc.) cat si in pedioada premergatoare competitiei, respectiv competitia in sine (temperaturi scazute, mai bine de 12 ore efort in ploaie si umezeala corporala), pentru 4 zile consecutiv, fara nici o pierdere de elasticitate sau reducere a eficientei bandajului."

- Florian Mastacan, multiplu campion national de escalada/catarare


CONCLUZIE

Dupa 4 ani de testare si retestare a tehnicilor Kinesio Tape (denumirea originala) in diferite tari ale Europei si multiple medii de munca si joc sportiv, s-a descoperit ca prin aplicarea unei surse externe de caldura peste bandajele kinesiologice se poate obtine o aderenta sporita, aceasta ducand la o rezistenta in timp a unei aplicari, incomparabila cu situatiile in care nu se folosesc surse externe de caldura.

PROGRAMEAZA-TE TELEFONIC: +40 770 540 811

Materialele postate pe website pot fi preluate doar cu mentionarea sursei. Pentru colaborari va rugam sa utilizati sectiunea CONTACT.