Bandajele Kinesiologice

TOPKINETO, prin Kt. Alexandru Lefter, formator autorizat de Autoritatea Națională pentru Calificări, este singurul centru de formare în tehnica bandajării kinesiologice din Iași.

TOPKINETO Recuperare Medicală deține certificare internațională oficiala pentru utilizarea metodei bandajelor kinesiologice unica in Iași, dobândită la Comitetul Olimpic Danez din Brøndby, Danemarca încă din anul 2008. Metoda bandajelor kinesiologice este o tehnica de bandajare adezivă special concepută pentru a facilita procesul de vindecare naturală a organismului, împreună cu susținerea și stabilizarea mușchilor și articulațiilor fără a limita amplitudinea de mișcare a corpului, în același timp conferind o mobilizare gentilă continuă țesutului moale pentru a prelungi beneficiile unei terapii manuale și după ieșirea din cabinet.

Cui este adresată bandajarea kinesiologică

Fără latex si lejer de purtat pe durata a mai multor zile consecutive, banda kinesiologica poate fi utilizată pentru grupe de pacienți de la pediatrie si pana la geriatrie, si poate trata cu succes o varietate de afectiuni ortopedice (ex.: entorse, contracturi, luxații, întinderi si rupturi musculare, s.a.m.d.), neuromusculare, neurologice, dar mai ales indicata accidentarilor sportive sau rezultate din atitudini deficitare asociate muncii. Aceasta metoda terapeutica ofera sustinerea musculara de care are nevoie un pacient, dar si reabiliteaza functia afectata.


Modul de acțiune al bandajelor kinesiologice

Încă de la sfârșitul anilor 1970, benzile kinesiologice au revoluționat performanta sportivă, managementul durerii și kinetoterapia. Dar abia în 2008 a devenit o adevărată senzație, atunci când urmărind Olimpiada de la Beijing, milioane de oameni din toata lumea se întrebau ce reprezintă acele benzi viu colorate lipite, de ex. pe umerii membrilor echipei naționale de volei a Chinei sau in jurul genunchilor atleților de viteză, membri ai echipei de atletism a Statelor Unite ale Americii.

Urmărind diferiți receptori din sistemul somato-senzorial, banda kinesiologica atenuează durerea si facilitează drenajul limfatic prin elevarea microscopica a pielii. Acest efect de ridicare a pielii formeaza striatii la nivelul țesutului cutanat si subcutanat, astfel creand spatii interstițiale mai mari, permițând in acest fel un aport ridicat de oxigen si o scădere a inflamației in zona afectata. Bazata pe ani intregi de studii, banda kinesiologica este aplicata pe pacient in functie de nevoi, numai dupa o evaluare fizica prealabila detaliata. Rezultatele evaluarii vor dicta specificațiile aplicarii benzilor (marime, pozitie, tensiune) si a altor modalități de tratament posibile. Aplicata în diferite forme care respectă corectitudinea anatomică, de asemeni tensionată si poziționată spre direcția dorita, banda kinesiologică are abilitatea de a susține greutatea unui membru sau segment, atenua durerea si reduce inflamația, crește performanța sportivă, preveni accidentarile si de a imbunatati circulatia si vindecarea, si de a asista corpul in revenirea sa la starea de sanatate de inaintea aparitiei afectiunii.

VIDEO - prezentare in cadrul emisiunii Tableta de Sanatate la TVR


Beneficiile terapeutice ale bandajării kinesiologice

Pentru a obține rezultatele dorite de la o aplicare a benzii kinesiologice, ca în cazul oricărei metode de tratament, se impune o testare completa. In unele cazuri, tratamentul unei afectiuni poate solicita si tratamentul unor afectiuni adiacente. Acesta testare ar trebui sa includa testarea musculara manuala, testarea amplitudinii de miscare (eng. ROM, Range Of Motion), evaluarea GAIT, precum si alte teste ortopedice speciale pe care kinetoterapeutul sau specialistul in cauza le va considera necesare. Informatiile obtinute vor determina planul propriu-zis de tratament, iar banda kinesiologica poate fi unealta perfecta de inclus in acest plan, aceasta dovedind in studii efectele sale pozitive asupra pielii, sistemului circulator si limfatic, fascia, muschilor, ligamentelor, tendoanelor si articulatiilor. Metoda poate fi practicata in combinatie cu o multitudine de alte tratamente si modalitati si are o eficienta foarte ridicata atat pe durata fazelor de recuperare si cronice ale unei accidentari, de asemeni atunci cand este folosita ca si masura de preventie a traumatismelor. In mainile unui kinetoterapeut cunoscator al acestei metode, aceasta banda poate deveni o unealta nepretuita in recuperarea medicala moderna.

Cine tratează cu bandaje kinesiologice

Metoda taping-ului (eng.~ bandajare) kinesiologic este practicata in toata lumea de catre mai ales de catre kinetoterapeuti privati cu inclinatii spre tehnicile de recuperare sportive, dar in cadrul clinic medical, ca si tehnica de asistare si facilitare a afectiunilor adiacente problemelor de sanatate principale. Datorita unei mai mari deschideri catre tehnicile noi si cu eficienta ridicata, sansele de a beneficia de acest tratament in cadrul unui serviciu privat de kinetoterapie sunt nemasurat mai mari decat in mediul spitalicesc. Apelati numai la un profesionist specializat pe aceasta tehnica si nu risca incetinirea procesului de recuperare sau un nou traumatism prin incercarea de a imita.


Materialele postate pe website pot fi preluate doar cu mentionarea sursei www.topkineto.ro