Controversele 'benzilor magice'

Informatia corecta distruge mituri

featured image

scris de Alexandru Lefter

Benzile kinesiologice ce si-au luat denumirea din termenul original "kinesiology tape", reprezinta deja un subiect destul de vehiculat pentru recuperarea medicala si prevenirea accidentarilor din Romania. Insa, aceasta nu inseamna ca subiectul este si clar sau lipsit de controversa. Din pacate, din cauza proastei informari, a ignorantei si a unor scopuri comerciale evidente, care nu tin cont de o moralitate sau etica sanatoasa, s-au nascut diferite mituri legate de aceste benzi, de multe ori considerate "magice", judecand dupa efectul lor, de multe ori foarte rapid. In continuare vom dezlega cele mai des intalnite motive de confuzie legate de aceste "misterioase benzi colorate".

1. Benzile contin o substanta medicamentoasa activa

Realitatea - benzile contin un adeziv hipoalergenic, dispus in forma de val, special conceput pentru a creste aderenta in variatele conditii de mediu. In compozitia acestuia nu exista nicio substanta medicamentoasa, actiunea benefica a bandajelor fiind una de natura mecanica.

2. Acestea detin proprietati speciale in functie de culoare

Realitatea - producatorii de benzi au ales sa le fabrice intr-o gama variata de culori din doua motive evident cunoscute de noi. Un aspect important al culorii este acel al acceptarii - in momentul in care un pacient isi doreste aplicarea unei culori specifice (fie chiar si pentru a fi asortat cu vestimentatia), la nivel mental se produce deja acceptarea partiala a tratamentului, ceea ce nu poate fi decat benefica. Un al doilea aspect este unul ce tine de regulamentele unor sporturi. De exemplu, in baschetul international, accesoriile jucatorului trebuie sa fie de culoare cel putin asemanatoare cu cea a echipamentului, daca nu identica, pentru a nu distrage atentia celorlalti participanti.

3. Benzile tonifiaza musculatura

Realitatea - aplicarea in sine a bandajului, fara a combina tratamentul cu exercitii fizice (de tonifiere musculara), nu are influenta logica asupra tonusului muscular. Chiar mai mult, bandajarile kinesiologice pot fi folosite pentru a relaxa un muschi sau angrenaj muscular.

4. Tehnica bandajelor kinesiologice ajuta in rupturile musculare

Realitatea - o bandajare aplicata robust, cu rol de elevare si usurare a sarcinii aplicate pe muschiul afectat, poate intr-adevar ajuta si grabi vindecarea unei rupturi musculare, indiferent de marimea sau adancimea acesteia. Trebuie mereu sa se tina cont de faptul ca avem in fata un tratament complex, ce implica bandajari, repaus si medicamentatie corespunzatoare.


Bandaje kinesiologice

5. Benzile pot corecta curbura coloanei vertebrale

Realitatea - multe tehnici prezentate indica folosirea benzilor cu efecte benefice in corectarea curburilor defectuoase de coloana vertebrala. Din pacate insa, producatorii de astfel de materiale omit (intentionat sau nu) aportul gimnasticii medicale. In concluzie, benzile pot grabi procesul de recuperare atunci cand intra in combinatie perfecta cu exercitiul fizic bine programat si executat.

6. Aplicarea benzilor se recomanda si copiilor

Realitatea - copiii se pot bucura de aceleasi efecte benefice ale tratamentelor ce implica benzile kinesiologice, singurul aspect sensibil fiind pielea mai usor de iritat. In cazul copiilor, sensibilitatea la adezivul benzilor se poate testa prin aplicarea lor pe piele doar pentru cateva minute/ore.

7. Benzile nu rezista la apa

Realitatea - cine se gandea ca inotatorii nu se pot bucura de aceleasi beneficii ca si restul sportivilor, se inseala. Benzile aplicate corect, in conditii de temperatura si umiditate optime, pot rezista ore intregi sub apa. Iar in cazul spalatului in cada sau dus, singurele lucruri care trebuiesc evitate sunt cremele grase in zona si frecarea bandajului direct cu lufa sau buretele. VEZI AICI o tehnica ce nu a dat gres niciodata in fata conditiilor grele de antrenament.

SUNĂ ACUM