Kinetoterapie și Fizioterapie | Cele mai frecvente afecțiuni ale spatelui pe care le tratăm

Durerea de spate ocupă a doua poziție în lista motivelor pentru care consultăm medicul, imediat după răceală. La un anumit moment, majoritatea persoanelor cu vârsta peste 30 de ani se confruntă cu durerile de spate.

featured image

Durerea de spate se situează pe locul doi în rândul motivelor pentru care ne adresăm medicului, imediat după răceală. La un moment dat, majoritatea persoanelor cu vârsta peste 30 de ani se confruntă cu acest tip de suferință. Studiile au subliniat faptul că durerea de spate reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate, afectând 8 din 10 persoane, indiferent de vârstă. Prin urmare, fie că este cauzată de ridicarea greutăților, statul în frig sau o mișcare greșită, este aproape imposibil să nu fi resimțit măcar o dată în viață durerea chinuitoare a spatelui.

Toți trăim cu durerile noastre de spate, dar ce anume cauzează durerile de spate?

Cauzele apariției durerii de spate pot fi diverse. Durerea poate fi generată fie de afecțiuni musculare, de deplasarea discului intervertebral sau chiar de o hernie de disc, de artroză sau de implicarea nervilor lombari. Toate acestea reprezintă cauze evidente ale durerii de spate, denumită în termeni medicali lombalgie, lombosacralgie, lumbago, lombosciatalgie sau sciatică, în funcție de manifestare, intensitatea durerii și localizare.

Există și motive mai puțin evidente care cresc riscul de a dezvolta dureri de spate

Cauzele care agravează durerea de spate pot include creșterea în greutate, adoptarea posturilor incorecte pentru perioade îndelungate, efectuarea de mișcări corporale și exerciții în mod necorespunzător, tensiunea musculară excesivă cauzată de stres fizic și psihologic sau scăderea tonusului muscular determinată de sedentarism. Da, sedentarismul și lipsa de mișcare sunt dușmani cunoscuți ai spatelui.

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni ale spatelui pentru care pacienții ne solicită ajutorul de peste 12 ani

Încă din anul 2012, când ne-am deschis porțile și brațele pentru pacienții noștri, afecțiunile spatelui au reprezentat peste jumătate din totalul patologiilor pentru care suntem solicitați. Iar dintre afecțiunile spatelui le-am selectat pe cele mai des întâlnite în experiența noastră clinică.

Lombalgia ocupă poziția fruntașă. Cunoscută și sub numele de durere lombară, este cea mai comună problemă și poate fi cauzată de diverse motive, cum ar fi deteriorarea mușchilor, articulațiilor sau discurilor vertebrale. Kinetoterapia în cazul lombalgiei ajută la ameliorarea durerii și îmbunătățirea funcției lombare prin exerciții fizice și tehnici specifice, contribuind la creșterea forței, corectarea posturii și creșterea flexibilității.

Sciatica reprezintă o afecțiune care apare atunci când nervul sciatic este iritat sau comprimat, cauzând durere care se poate extinde pe picior. Fizioterapia și kinetoterapia în sciatică vizează reducerea durerii, îmbunătățirea mobilității și tonifierea musculaturii, utilizând exerciții și tehnici specifice pentru a restabili funcția normală a nervului sciatic și a regiunii lombare.

Hernia de disc (articol pe larg) se produce atunci când partea interioară a discului intervertebral iese prin stratul exterior, exercitând presiune asupra nervilor și provocând durere. În cazul herniei de disc tehnicile de fizioterapie și kinetoterapie urmăresc reducerea durerii și îmbunătățirea funcției prin exerciții și tehnici specifice menite să întărească musculatura de susținere, să amelioreze postura și să reducă presiunea asupra discurilor intervertebrale afectate.

Citește și Hernie de disc sau protruzie discală: mă operez sau nu?

Postura și curburile vertebrale deficitare (scolioza, cifoza, lordoza) pot pune o presiune suplimentară asupra structurilor din jur, cum ar fi discurile intervertebrale, ligamentele, mușchii și nervii, ceea ce poate duce la disconfort și durere. Kinetoterapeutul intervine în cazul posturii și curburilor vertebrale deficitare, cum ar fi scolioza, cifoza și lordoza, prin aplicarea tehnicilor specifice de evaluare și tratament pentru corectarea alinierii coloanei vertebrale și îmbunătățirea funcției musculare, promovând astfel o postură sănătoasă și reducând disconfortul asociat.

Durerile de spate pe durata sarcinii apar din cauza schimbărilor anatomice și hormonale care afectează coloana vertebrală și mușchii de susținere. Un kinetoterapeut vă va oferi ameliorarea durerilor, relaxarea musculaturii spatelui și ghidare în dezvoltarea unui program de exerciții personalizat, concentrat pe tonifierea mușchilor spatelui, ameliorarea posturii și gestionarea durerii, contribuind astfel la confortul și bunăstarea femeii gravide pe parcursul sarcinii.

Spondiloza cervicală reprezintă o afecțiune caracterizată prin degenerarea articulațiilor și discurilor din zona gâtului. Recuperarea medicală în spondiloza cervicală vizează ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea funcției prin kinetoterapie, exerciții specifice pentru gât și umeri, precum și utilizarea procedurilor de fizioterapie pentru reducerea durerii și îmbunătățirea mobilității cervicale.

Stenoza spinală constă în îngustarea canalului spinal, ceea ce poate duce la compresiunea nervilor și apariția durerii. Metodele din kinetoterapie și cele din fizioterapie abordează stenoza spinală prin aplicarea unei combinații personalizate de exerciții, tehnicile de mobilizare a coloanei vertebrale și metode care urmăresc ameliorarea durerii, îmbunătățirea mobilității și întărirea mușchilor pentru a sprijini întreaga coloană vertebrală.

Fracturile vertebrale: acestea se pot produce ca urmare a traumelor sau a osteoporozei și au potențial dureros ridicat. Kinetoterapia în cazul fracturilor vertebrale acționează prin aplicarea unui program de exerciții fizice adaptate, menite să îmbunătățească mobilitatea, să întărească musculatura din jurul coloanei și să contribuie la recuperarea funcțională. Kinetoterapeutul va pune accent pe evitarea pozițiilor sau mișcărilor care pot amplifica leziunea vertebrală.

Sindromul de durere miofascială este reprezentată de un cumul de puncte dureroase la nivelul mușchilor, cunoscute sub numele de puncte trigger, care pot cauza disconfort și durere în zonele afectate. Kinetoterapia și fizioterapia acționează prin exerciții terapeutice și tehnici fizioterapeutice care vizează relaxarea și întinderea mușchilor afectați, îmbunătățind astfel mobilitatea și reducând durerea asociată cu punctele trigger miofasciale.

Tumori ale coloanei vertebrale chiar dacă sunt rare, tumorile la nivelul coloanei vertebrale pot provoca dureri și alte simptome. În cazul tumorilor coloanei vertebrale kinetoterapia și fizioterapia vizează îmbunătățirea funcției musculare și a mobilității articulare, contribuind astfel la gestionarea durerii și menținerea calității vieții pacientului.

Atunci când te confrunți cu dureri de spate, vrem să știi că suntem aici pentru tine. Indiferent de diagnosticul specific, îți punem la dispoziție experiența noastră în recuperarea afecțiunilor spatelui. Echipa noastră de terapeuți autorizați se angajează să te sprijine în gestionarea și ameliorarea durerilor tale de spate. Nu ezita să ne contactezi pentru a discuta despre opțiunile de tratament și pentru a concepe un plan de tratament care să ducă spre recuperarea ta.

SERVICIILE OFERITE ȘI TARIFELE

SOLICITĂ O ȘEDINȚĂ DE EVALUAREMaterialele scrise pot fi preluate numai cu menționarea sursei: www.topkineto.ro