Cuvinte valoroase de la valorile fotbalului romanesc

Daniel Prodan, Director Sportiv FRF

featured image

Vineri, 18 octombrie, marile glorii ale fotbalului romanesc au evoluat intr-un meci demonstrativ de minifotbal, in deschiderea partidei CSMS Iasi - KSE Targu Secuiesc. Topkineto a avut onoarea de a sta pe banca tehnica alaturi de Miodrag Belodedici, Daniel „Didi” Prodan, Jean Vladoiu, Marius Lacatus si Florin Prunea si chiar de a-i trata pe cei care au solicitat ajutorul, la finalul partidei. Va vom prezenta o serie de interviuri, oferite de unii dintre cei mai mari fotbalisti pe care i-a avut de dat Romania. Incepem aceasta serie Daniel Prodan, fostul fundas central stelist.

Daniel Prodan a jucat pentru echipa nationala de fotbal a Romaniei la Campionatul Mondial de Fotbal din 1994 si la Campionatul European de Fotbal din 1996, iar in momentul de fata are functia de director sportiv la Federatia Romana de Fotbal.

Cat de importanta este prezenta unui kinetoterapeut la aceste evenimente sportive?
Daniel Prodan: Alaturi de sportivi, in orice eveniment la care participa este nevoie de un profesionist din absolut toate domeniile si ma refer la: preparator fizic, antrenor, kinetoterapeut, doctor, nutritionist, psiholog si asa mai departe. Deocamdata sportul romanesc nu a ajuns la nivelul la care o echipa sa isi permita ca din fiecare specializare sa aiba un reprezentant, dar speram ca intr-un viitor apropiat sa ajungem sa avem la echipa din fiecare domeniu cate o persoana care sa isi faca treaba pe portia lui, pe felia lui asa cum trebuie.

In ce perioada a activitatii sportive este cea mai mare nevoie de un kinetoterapeut?
D.P.: Nu exista perioada anume. Un jucator profesionist, inca din prima zi de cand a semnat sau din prima zi cand joaca la o echipa profesionista, ar trebui sa se stie ca este neaparata nevoie sa aiba langa el un asemenea specialist.

In decursul activitatii sportive ati beneficiat de kinetoterapie la echipele la care ati evoluat?
D.P.: Da, pentru ca din pacate am avut ghinionul sa am patru operatii la genunchi si am trecut prin probleme medicale si stiu ce inseamna cand un jucator nu isi poate desfasura activitatea sportiva in bune conditii din cauza unei accidentari.

Cum ati interactionat cu specialistii topkineto?

D.P.: Sunt foarte interesati si foarte curiosi de tot ce inseamna anumite probleme cu care se pot confrunta sportivii, sau mai precis fotbalistii inainte de a intra in teren. Sigur, sunt diferite metode de a interactiona inaintea unui meci cu jucatorul, sunt anumiti jucatori care au nevoie de o anumita incalzire sau care au nevoie de anumite exercitii si atunci acei kinetoterapeuti ajuta sa te incalzesti si sa ajungi la un potential care sa te sprijine sa incepi meciul fara probleme si sa il duci la bun sfarsit.

Daniel Prodan

Cum vedeti initiativa CSMS Iasi de a avea un specialist kinetoterapeut in permanenta in echipa de futsal?

DP: Initiativa este foarte buna si tin sa felicit pe cel care a avut aceasta idee, pentru ca fotbalul in sala este un sport foarte periculos, avand in vedere ca se joaca pe o suprafata tare, nu pe iarba, este un fotbal unde foarte rapid orice miscare gresita poate sa devina accidentare fatala.