Foarte important - 5 situatii cand nu trebuie aplicata banda kinesiologica

Foarte important - 5 situatii cand nu trebuie aplicata banda kinesiologica

featured image

scris de Alexandru Lefter, KT

Inarmati cu entuziasm si mult pozitivism, o multitudine de producatori de banda kinesiologica au luat cu asalt lumea recuperarii medicale. Din pacate insa, in campaniile comerciale, nu toate firmele producatoare de banda au tinut cont de unele aspecte medicale ce nu pot fi ajutate prin aceasta tehnica, chiar mai mult, ar putea agrava starea actuala in care se afla un pacient. In acest articol vom dezvalui care sunt cinci dintre cele mai importante contraindicatii pentru aplicarile cu benzile kinesiologice.

1. Afectiunile rinichilor, precum insuficienta renala
Pentru ca acest tip de bandajare imbunatateste circulatia sangvina si ajuta drenajul limfatic, folosirea in situatiile in care rinichii nu sunt capabili sa procezeze corect lichidele organismului poate creea probleme grave. Companiile responsabile de studii raporteaza un risc ridicat pentru incapacitatea functionala renala.

2. Insuficienta cardiaca congestiva (ICC)
Studiile efectuate ne arata ca mecanismele de functionare sunt aceleasi ca in cazul insuficientei renale si se explica astfel: pentru ca insuficenta cardiaca creeaza deja un flux de sange excesiv in muschiul inimii, intoarcerea sangelui catre inima (prin drenajul limfatic produs de benzi) o poate suprasolicita. Aceasta inseamna, bineinteles, ca aplicare benzilor nu este recomandata pentru nicio zona a corpului, in cazurile in care pacientul sufera de ICC.

3. Infectiile
Intr-o maniera similara ca in situatiile de mai sus, miscarea eficienta a fluidelor in organism pe care benzile kinesiologice o faciliteaza, aceasta poate incuraja raspandirea infectiei catre alte parti ale corpului! Pentru ca acest scenariu este unul periculos, aplicarea benzilor in cazul prezentei unei infectii in corp este de evitat.

4. Tromboza venoasa profunda (TVP) FOTO

TVP este reprezentata de formarea unui cheag de sange (tromb) in venele profunde ale membrelor inferioare, pelvisului sau membrele superioare. Aplicarea banzilor kinesiologice pe zonele afectate de tromboza poate produce cheaguri de sange, care odata eliberate pot calatori spre organele vitale (inima, plamani sau creier), lucru ce ar putea fi fatal. Daca stii ca suferi de TVP, nu aplica niciodata benzile pe zonele afectate ale corpului.

5. Cancerul
Conform testelor si studiilor, celulele canceroase pot fi transportate spre alte zone ale corpului (metastaza) cu usurinta prin procesul de circulare a lichidelor organismului, lucru foarte periculos. Fara exceptie, acest tip de bandajare nu trebuie utilizat in asociere cu afectiunile maligne!

Bandajarile kinesologice sunt benefice pentru o larga varietate de afectiuni. Insa, aceasta metoda nu este indicata si nu ar trebui utilizata niciodata in cele cinci situatii explicate mai sus. Daca esti nesigur in ceea ce priveste prezenta uneia dintre conditiile de mai sus, dar suspectezi ca ar putea cazul, cel mai bine ar fi sa te opresti din aplicarea benzilor pana cand vei primi un raspuns de la un medic specializat.


Materialul poate fi preluat doar cu mentionarea sursei: www.topkineto.ro