"Gât strâmb", "gât de lup" sau torticolis, cum scapi repede de durere și rigiditate

featured image

Torticolisul sau „gâtul de lup” cu care te-ai trezit într-o dimineață reprezintă o afecțiune musculară frecventă cu care ne întâlnim în cabinetul nostru de recuperare medicală. Ignorată, această afecțiune poate cauza durere și limitare de mișcare de până la 14 zile.

"Gât de lup", "gât strâmb", de ce mi se întâmplă?

În rândul adulților, torticolisul reprezintă o afecțiune în care mușchii gâtului intră într-un spasm sau contractură musculară prelungită care poate cauza adesea răsuciri ale gâtului, mișcări repetitive incontrolabile sau o postură anormală a gâtului. În funcție de gravitate, această situație poate fi dureroasă și poate produce un disconfort ridicat.

Ai dormit ore consecutive pe burtă?

Paradoxal, torticolisul, reprezentat prin rigiditatea gâtului, se poate instala după un somn „prea” bun. Respectiv după ce ai dormit în aceeași poziție toată noaptea, spre exemplu, pe burtă cu capul într-o parte.

Te expui des la diferențe mari de temperatură?

Altă situație comună descoperită, analizând pacienții care ne-au solicitat ajutorul în cabinet în ultimii 12 ani, este cea caracteristică șoferului fumător în mașină, iarna. Din cauză că doar geamul de pe partea stângă este deschis, pe partea aceasta temperatura va fi întotdeauna mult mai scăzută decât în partea dreaptă a șoferului, acest aspect ducând la o contracție musculară involuntară pe partea stângă.

Care este cea mai des întâlnită formă de torticolis?

Cea mai frecventă formă de torticolis este cea idiopatică (fără cauză bine definită) și este urmată de cele congenitale (copii), cronice (neraportate la timp) sau secundare (traumatice neraportate la timp), unele studii evidențiind și cauze genetice.

Poți scăpa de torticolis mai repede decât îți imaginai

Mulți dintre pacienții noștri află cu mirare că își puteau recăpăta libertatea de mișcare a gâtului chiar după o singură ședință de kinetoterapie, masaj și fizioterapie. Tot ce trebuie să faci este să apelezi chiar de la debut la experiența unui kinetoterapeut. Aplicarea de căldură combinată cu masajul manual sau asistat de aparatură și exercițiile de întindere (stretching) dau cele mai bune rezultate.

Trece de la sine?

Netratată, această afecțiune poate cauza durere și limitare de mișcare de până la 14 zile. Trece de la sine deci, numai dacă ești dispus să suporți durerea și incapacitatea de mișcare. În cabinet am întâlnit și situații rare în care pacientul a rămas cu sechele funcționale chiar și la 6 luni de la debut.

Ce ai de făcut dacă te trezești cu gâtul înțepenit, respectiv cu torticolis?

Dacă întâmpini această problemă musculară sună de urgență la kinetoterapeutul tău, pentru că așteptarea duce de obicei la agravarea stării inițiale.

Fiind tratată în regim de urgență, poți scăpa de durere și de limitările de mișcare în maxim 3 ședințe de recuperare medicală prin procedurile specifice de fizioterapie și kinetoterapie.


Nu ezita să ne contactezi pentru a discuta despre opțiunile de tratament și pentru a concepe un plan de tratament care să ducă spre recuperarea ta. Ne găsești în Iași, pe Strada Păcurari 59 (aproape de Fundație, Pasaj Băncilă sau Liceul C. Negruzzi).


SERVICIILE OFERITE ȘI TARIFELE

SOLICITĂ O ȘEDINȚĂ DE EVALUAREMaterialele scrise pot fi preluate numai cu menționarea sursei: www.topkineto.ro