"Gât strâmb", "gât de lup" sau torticolis: cum scap de durere?

featured image

Torticolisul sau „gâtul de lup” cu care te-ai trezit într-o dimineață reprezintă o afecțiune musculară frecventă cu care ne întâlnim în cabinetul nostru de recuperare medicală.

"Gât de lup", "gât strâmb", de ce mi se întâmplă?

În rândul adulților, torticolisul este o afecțiune în care mușchii gâtului intră într-un spasm sau contractură musculară prelungită care poate cauza adesea răsuciri ale gâtului, mișcări repetitive incontrolabile sau o postură anormală a gâtului. În funcție de gravitate, această situație poate fi dureroasă și poate produce un disconfort ridicat.

Paradoxal, această stare se poate instala după un somn „prea” bun. Respectiv după ce ai dormit în aceeași poziție toată noaptea, spre exemplu, pe burtă cu capul într-o parte. Altă situație comună descoperită, analizând pacienții care ne-au solicitat ajutorul în cabinet în ultimii 10 ani, este cea caracteristică șoferului fumător în mașină, iarna. Din cauză că doar geamul de pe partea stângă este deschis, pe partea aceasta temperatura va fi întotdeauna mult mai scăzută decât în partea dreaptă a șoferului, acest aspect ducând la o contracție musculară involuntară pe partea stângă.

Cea mai frecventă formă de torticolis este cea idiopatică (fără cauză bine definită) și este urmată de cele congenitale (copii), cronice (neraportate la timp) sau secundare (traumatice neraportate la timp), unele studii evidențiind și cauze genetice.

Poți scăpa de torticolis mai repede decât îți imaginai

Mulți dintre pacienții noștri află cu mirare că își puteau recăpăta libertatea de mișcare a gâtului chiar după o singură ședință de kinetoterapie, masaj și fizioterapie. Tot ce trebuie să faci este să apelezi chiar de la debut la experiența unui kinetoterapeut. Aplicarea de căldură combinată cu masajul și exercițiile de întindere (stretching) dau cele mai bune rezultate.

Trece de la sine?

Netratată, această afecțiune poate cauza durere și limitare de mișcare de până la 14 zile. În cabinet am întâlnit și situații rare în care pacientul a rămas cu sechele funcționale chiar și la 6 luni de la debut. Fiind tratată în regim de urgență, poți scăpa de durere și de limitările de mișcare în maxim 3 ședințe de kinetoterapie.

Dacă întâmpini această problemă musculară sună de urgență la kinetoterapeutul tău, pentru că așteptarea duce de obicei la agravarea stării inițiale.