Pasiunea pentru ceea ce fac ii deosebeste pe cei care fac treaba buna de cei care muncesc doar din nevoie

Alexandru Carpen, jucator profesionist de tenis

featured image

Serviciul mobil de kinetoterapie a luat parte la cel de-al doilea turneu international al verii din Circuitul FRT - PRO, Trofeul Municipiului Iasi la Tenis Masculin, desfasurat in perioada 9-18 august, la Arenele CFR. Kinetoterapeutul principal topkineto, Alexandru Lefter, s-a ocupat de prevenirea si tratarea accidentarilor acute aparute pe parcursul acestui eveniment sportiv, asistat de Gratiela Olteanu, un tanar kinetoterapeut pregatit si format de catre fondatorul serviciului mobil. Topkineto a stat de vorba cu doi dintre finalistii probei de dublu. Unul dintre ei este Alexandru-Daniel Carpen (26 ani, Bucuresti), cu 7 turnee castigate la proba de dublu, carora s-a adaugat si Trofeul Municipiului Iasi, castigat alaturi de Maxim Dubarenco (20 ani, Rep. Moldova).

topkineto: Care sunt concluziile competitiei Circuitul FRT - PRO, Trofeul Municipiului Iasi la Tenis Masculin si cum s-au prezentat adversarii?

A.C.: Adversarii s-au prezentat mai bine decat ar fi aratat clasamentul, dovada si faptul ca desi am fost favoritii numarul 1, totusi am avut nevoie de setul decisiv in 3 din cele 4 meciuri castigate. Dar in final am invins.

topkineto: Cat de importanta este prezenta unui kinetoterapeut la astfel de evenimente sportive?

A.C: Importanta prezentei unui kinetoterapeut este mare. Exista multe accidentari minore care netratate sau tratate gresit pot duce la accidentari grave. Exista chiar cazuri in care simti ceva, nu o durere dar ceva e acolo si intra instinctul de conservare al corpului si nu te mai poti dedica jocului 100%. Atunci parerea unui kinetoterapeut te poate face sa continui sau sa te opresti. Si in general jucator de tenis fara accidentari nu exista.

topkineto: Se poate face performanta in sport fara sprijinul unui kinetoterapeut?

A.C.: Hmm... O intrebare buna. Da, dar nu este recomandat! Sunt de parere ca orice este posibil, dar cea mai profesionista abordare este cea mai sigura si aceea este cea cu un kinetoterapeut aproape.

topkineto: Ai un kinetoterapeut in echipa de pregatire?

A.C.: Nu, din pacate nu am nici macar o echipa de pregatire. Nu imi permit nici antrenor. In schimb am parinti fosti sportivi cu multa experienta in domeniul accidentarilor. Acesta este un ajutor enorm si un avantaj pe care il am. Dar exista o persoana care are grija de sanatatea mea fizica, domnul doctor Theodor Ionescu. Este un ortoped care ma ajuta de cand aveam 14 ani fara nicio pretentie si caruia ii multumesc de cate ori am ocazia, pentru ca a avut si are un rol foarte important in dezvoltarea mea ca sportiv.

topkineto: Ce calitati trebuie sa aiba un kinetoterapeut pentru a fi considerat profesionist?

kinetoterapeut

A.C.: Ca in orice domeniul cred ca pasiunea pentru ceea ce faci ii deosebeste pe cei care fac treaba buna de cei care muncesc doar din nevoie, din inertie. Bineinteles aparatele conteaza mult, cremele folosite, dar cred ca daca faci ceva cu pasiune poti trece peste lipsa anumitor lucruri.

topkineto: Serviciile echipei topkineto s-a ridicat la nivelul asteptarilor?

A.C.: Am fost un pic sceptic cand i-am vazut in prima zi in uniforme colorate. Dar usor, usor mi-au castigat increderea si au fost mult peste fizioterapeutii de la majoritatea turneelor. Si acum cand ma gandesc, uniformele au fost chiar un detaliu placut. Am apelat usor sceptic la ei, dar vazand ca se interesau chiar ei de cum a fost in timpul meciului, cum a progresat durerea, daca s-a mutat sau daca a disparut, am fost foarte multumit de ei. Am avut nevoie de kinetoterapeut zilnic, chiar de mai multe ori pe zi... Am avut doua probleme majore: o problema la umar cu ecou in cot - si am fost placut surprins ca au tratat-o perfect. Majoritatea fizioterapeutilor de la turnee se uita urat la mine cand le zic ca ma doare cotul, dar problema e la umar. Iar a doua a fost o intindere pe muschiul spatelui in timpul unui meci, de asemeni tratata perfect. Multumiri speciale kinetoterapeutului topkineto, Gratiela Olteanu care a avut grija mea si s-a ocupat de mine toata saptamana.