Terapia cu magneti

Functioneaza sau nu?

featured image

scris de Mariuca Nastasiu

In decursul anilor de lucru cu pacientii si al interactiunii cu alti specialisti din diverse domenii, kinetoterapeutii Topkineto au intalnit frecvent intrebari referitoare la terapiile alternative si puterea acestora de vindecare. Una dintre curiozitati este legata de terapia cu magneti, o practica medicala alternativa care foloseste magneti statici sub forma bratarilor, inelelor, gulerelor sau a insertiilor pentru pantofi - pentru a alina durerea si pentru alte tipuri de probleme de sanatate.

Mare parte a lumii medicale considera aceste produse magnetice ca fiind bazate pe pseudostiinta si lipsite de valoare terapeutica, dincolo de efectul placebo. Studiile realizate de-a lungul ultimilor 30 de ani au aratat ca dispozitivele cu magneti statici nu ofera mai multe sau mai putine beneficii decat cele fara magnet, acest lucru demonstrand efectul de placebo al magnetilor asupra celor care ii folosesc. Cu toate acestea, terapia magnetica este extrem de populara, cu vanzari de magneti terapeutici mai mari de 300 milioane dolari doar in SUA, conform diferitelor estimari.

Terapia magnetica a luat nastere cu mii de ani in urma, cand vindecatorii traditionali (vracii) au atribuit proprietati vindecatoare misteriosului fenomen al rocilor magnetice. Multi dintre acesti vindecatori credeau ca pietrele pot extrage boala din organism. Astazi cel mai intalnit pretins mecanism de actiune este acela ca magnetul imbunatateste fluxul sanguin. Acest lucru este plauzibil, deoarece sangele contine fier, iar magnetii atrag fierul. Dar fierul din sange este atasat de hemoglobina si nu mai pastreaza calitatea feromagnetica (acel tip permanent de magnetism care tine magnetii pe frigider, de exemplu). Sangele este diamagnetic atunci cand transporta oxigen si paramagnetic atunci cand nu transporta oxigen, dar in oricare dintre cazuri atractia este slaba si efemera.

Un al doilea mecanism de actiune expus de unii sustinatori ai acestei terapii este ca magnetii modifica balanta energiei electromagnetice a organismului. Problema este ca nu s-a recunoscut niciun concept de acest gen intre fizicieni si medici - sau fluxul vietii, fluxul energiei, elementul "Chi". Cercetarile efectuate pentru aflarea sigurantei unor scanere RM puternice arata ca nu exista un efect perceptibil al magnetilor asupra organismului.

Terapie magneti

Studiile stiintifice pe subiecti umani au esuat sa demonstreze eficienta folosirii magnetilor in tratarea durerii sau in fermitatea articulatiilor si muschilor, iar cercetatorii au concluzionat: "Dovezile nu sustin utilizarea de magnetilor statici pentru ameliorarea durerii, si, prin urmare, magnetii nu pot fi recomandati drept tratament eficient."

Exista magneti care functioneaza!

Magnetoterapia nu trebuie sa fie confundata cu terapia cu campuri electromagnetice, utilizata in vindecarea oaselor si, mai recent, propusa pentru vindecarea depresiei.

In aceasta terapie, in locul unui magnet static relativ slab, doctorii utilizeaza o aparatura speciala pentru a aplica pulsatii de energie electromagnetica intensa pe zonele afectate, pentru a initia procesul de vindecare. Pentru fracturile de oase, impulsurile induc semnale electrice la nivel subcelular, ceea ce stimuleaza chimicalele din celule sa repare tesutul distrus. Aceasta terapie este cunoscuta din anii 1900 si utilizata de Nikola Tesla, unul dintre pionierii folosirii electricitatii. In SUA aceasta tehnica a fost utilizata initial pe animale, cum ar fi caii de curse cu oase rupte, inainte de a fi considerata sigura pentru oameni, in anii 1970.

Cu numeroase studii publicate care sustin aceasta terapie, lumea medicala accepta acum terapia prin pulsatii de camp electromagnetic pentru anumite tipuri de refaceri in urma fracturilor osoase, dar nu este recomandata femeilor insarcinate si persoanelor care au stimulator cardiac. Terapia impulsurilor electromagnetice pentru tinerea sub control a durerii, a vindecarii ranilor si depresiei suna promitator, conform studiilor medicale, dar aceasta latura a utilizarii este mai putin acceptata de practicieni.

Materialul poate fi preluat doar cu mentionarea sursei: www.topkineto.ro