'Un kinetoterapeut este ideal la astfel de evenimente!'

Elena Stela Latea, arbitru national de tenis

featured image

Serviciul mobil de kinetoterapie Topkineto a fost prezent in perioada 5-14 iulie 2013 la Circuitul FRT PRO - Trofeul Municipiului Iasi, competitie organizata de Clubul Sportiv CFR in parteneriat cu Federatia Romana de Tenis. Kinetoterapeutul principal si fondatorul topkineto, Alexandru Lefter, s-a ocupat personal de prevenirea si tratarea accidentarilor acute aparute pe parcursul evenimentului sportiv. Topkineto a stat de vorba cu o parte din persoanele implicate direct in acest eveniment. Va impartasim in continuare discutia purtata cu inca un arbitru al Federatiei Romane de Tenis, fosta jucatoare Elena-Stela Latea.

topkineto: De ce ai ales sa arbitrezi tenis?

E.S.L.: Aveam prea multa energie si tati voia sa fac un sport. Un vecin din bloc era antrenor de tenis si m-a dat la tenis. Am prins drag de acest sport si am inceput sa joc. La 18 ani m-am operat la genunchi. Mi-au zis ca in 2 saptamani pot sa revin pe teren sa joc, dar nu a fost asa. Abia in 6 luni am reusit sa-mi revin si inca aveam dureri cand schimbam directia pe teren. Incet, incet m-am obisnuit cu ideea ca nu mai pot sa joc tenis de performanta, iar ca sa-mi ocup timpul, am inceput sa arbitrez.

topkineto: Care sunt concluziile competitiei pana acum? Care este nivelul jucatoarelor?

E.S.L.: Sunt destul de bune. O fetita din Franta, la un meci de-al meu, a spus ca e un turneu de test pentru ea, dupa o accidentare, sa vada daca poate sa revina in tenis. Nu a putut si a decis sa se retraga, sa nu isi agraveze starea. Sunt de admirat unele dintre ele. Mai este o jucatoare din Moldova, care a jucat 4 meciuri cu durere in gat si cu febra. Jucatoarele sunt un pic mai pregatite decat generatiile mai vechi. Pentru ca si antrenorii lor se pregatesc mai bine acum, cand au acces la toate cunostintele. Exista atat de multe informatii, incat un antrenor poate pregati si fizic si psihic un sportiv pe teren, cu tactici si cu tot ce implica efortul sau. Fara o pregatire corespunzatoare a corpului unui sportiv, acesta poate ceda si au loc accidentari din care jucatorul de tenis isi poate reveni sau nu. Asta presupune sa existe o echipa intreaga in spatele sau: antrenor, kinetoterapeut, are nevoie de sustinere din partea familiei si de echipament bun.

topkineto: Cat de importanta este prezenta unui kinetoterapeut la astfel de evenimente?

E.S.L.: Este obligatorie, atat in recuperare cat si in accidentari. In timpul turneului sunt total de acord si chiar cer, cand sunt arbitru principal la un turneu de copii, macar un asistent medical, desi un kinetoterapeut este ideal la astfel de evenimente sportive. Trebuie sa fie cineva specializat, sa acorde primul ajutor daca se intampla ceva rau. Au fost si cazuri de caderi de calciu, nu doar accidente musculare - care sunt intalnite in 90% din cazuri. Kinetoterapeutul solicitat pentru aceste zile de competitie s-a descurcat perfect in toate conditiile. Nu s-a ocupat doar de accidentari, ci le-a administrat sportivelor si vitamine, calciu, magneziu, le-a mai dat sfaturi. Este important ca Alexandru Lefter poate comunica foarte usor, atat cu arbitrii care ii solicita prezenta in teren in timpul meciurilor, dar mai ales cu sportivii pe care trebuie sa ii trateze.

topkineto: Dupa operatia la genunchi ai apelat la serviciile unui kinetoterapeut?

E.S.L.: Am avut fisuri la menisc, rotula deplasata si denivelari sub rotula, m-am operat si am facut 7 luni de kinetoterapie. Mergeam la spital si faceam masaje, exercitii, ma urcam cu picioarele in tavan pe acolo si tot felul de miscari... gimnastica medicala, bicicleta. Tin minte ca dupa operatie, nu puteam sa ajung cu calcaiul la saltea, era la 90 de grade unghiul si cum se micsora, eram cea mai tare. Cand am ajuns prima data sa pun calcaiul jos, ma simteam cea mai fericita. Consideram ca nu sunt intreaga daca nu pot sa pasesc.

Specialistii Topkineto va stau la dispozitie cu metode si tehnici inovative de recuperare medicala post-traumatica precum: kinesio taping, terapia trigger-point, bandaje corective, masaj terapeutic localizat, TENS pe puncte de acupunctura si gimnastica medicala. Oferim servicii de asistenta, consultanta si tratament in traumatismele sportive, pentru a asigura un viitor stralucit sportului in Romania.

SUNĂ ACUM