Fizioterapie | TENS (electrostimulare transcutanată)

Electro-neuro-stimularea transcutanata (eng. ~ TENS)

Electro-neuro-stimularea transcutanată (eng. ~ TENS) reprezintă o forma de electrostimulare cu electrozi la suprafata pielii cu rol de modulare a perceptiei durerii, utilizata frecvent în kinetoterapie și fizioterapie pentru reducerea durerilor musculare acute, sub-acute si cronice.

Citește și despre Electrostimularea musculară analgezică sau cu rol de tonifiere

Ce afecțiuni pot beneficia de terapia TENS

Afecțiunile ce pot beneficia cel mai mult de tratamentul TENS sunt artrita, osteoartrita, spondiloza cervicala, durerile de spate lombare, sindroamele miofasciale dureroase, tendinita/bursita, sindromul de tunel carpian, accidentele nervoase periferice, durerile post-operatorii si afectiuni ale coloanei vertebrale sau in reducerea spasticitații. Este ideala in tratamentul paraliziei faciale (paralizia faciala periferica Bell), unde produce rezultate extraordinare, comparativ cu alternativele.

TENS Topkineto


Cum funcționează terapie TENS

Inca din 1988 cercetatorii au explicat cum terapia TENS folosita pe punctele de acupunctura poate produce un efect analgezic prin inhibarea sau modificarea impulsurilor nervoase dureroase la multiple nivele in sistemul nervos (Melzack et al.). De asemeni vasodilatia locala sau imbunatatirea circulatiei sangvine periferice produsa de TENS la nivelul nodurilor musculare (trigger points) constituie o alta componenta a efectului analgezic prin reducerea inflamatiei musculare (Leandri et al.). Studiile efectuate ne descriu dovezile ce explica felul in care electro-neuro-stimularea provoaca creierului uman un stimul ce rezulta in secretia endorfinelor si neuropeptidelor - substantele corpului uman ce lupta impotriva durerii. Aceste substante, pe care orice om le are la dispozitie, au un efect farmaceutic similar cu al binecunoscutei morfine. TENS nu produce modificari de temperatura la nivelul pielii.

SOLICITĂ O ȘEDINȚĂ DE EVALUARE

SERVICIILE OFERITE ȘI TARIFELE


Care sunt contraindicațiile terapiei TENS

Înainte de a încerca o terapie noua pacientul trebuie sa fie bine informat, de aceea consideram ca este de datoria noastra sa documentam si sa-i plasam pe viitorii noștri pacienți cu un pas înaintea tuturor. În următoarele rânduri vom prezenta contraindicațiile TENS menționate in știința mondiala: pacientul cu stimulator cardiac (pacemaker), pacientul cu dureri nediagnosticate, pacientul cu afecțiuni cardiace, pacientul diagnosticat cu epilepsie, pacientul cu orice implant de stimulator electric, fie si stimulator de vezica urinar, aparatura TENS nu se operează lângă alte aparate electrice, nu se aplica in zona capului, ochilor sau zone cu mucoasa vizibila, nu se aplica pe zone cu piele inflamata sau infectata, nu se aplica direct pe zona arterei carotide, nu se aplica pe zone cu afecțiune venoase de tipul trombozei sau tromboflebitei.

SERVICIILE OFERITE ȘI TARIFELE

SOLICITĂ O ȘEDINȚĂ DE EVALUARE


Materialele postate pe website pot fi preluate doar cu mentionarea sursei. Pentru colaborari va rugam sa utilizati sectiunea CONTACT.

SUNĂ ACUM