Fizioterapie | Ce este electrostimularea musculară, când și cum te poate ajuta?

featured image

Pe scurt, electrostimularea musculară antrenează mușchii într-un mod și în situații în care exercițiile fizice nu reușesc întotdeauna să fie atât de eficiente.

Fie că este utilizat în situații precum atrofiile musculare post-traumatice sau post-operatorii cu sau fără imobilizare sau în cazul durerilor de spate nespecifice sau cauzate de o patologie, această tehnologie stimulează musculatura prin intermediul unui impuls electric trimis fibrelor nervoase. Rezultă astfel contracții musculare involuntare.

Alăturate exercițiilor fizice, acest tip de contracții amplifică travaliul muscular prin implicarea în antrenament a unui procent mai mare de fibre musculare, atât de Tipul 1 (fibre de contracție lentă - rezistență), dar și de Tipul 2 (contracție rapidă - viteză și explozie). Acest aspect se traduce prin rezultate și viteză de recuperare crescute.

În cabinetul nostru această tehnologie este utilizată de peste 10 ani cu aparatură Compex® dezvoltată în Elveția care și-a demonstrat eficiența ridicată în sute de clinici consacrate pe plan mondial.

Ameliorarea durerilor de spate

Acestă tehnologie utilizată în cadrul unui program pentru recuperarea spatelui te poate ajuta să scapi de durerile de spate. Este eficientă în tratarea spasmului muscular, a durerii și a atrofiei musculare rezultate din afecțiunile spatelui. Semnalele electrice transmise de aparat interferează cu semnalele dureroase, blochează neuronii senzitivi, reducând astfel durerea. Astfel va ajuta în eliminarea durerilor de spate (lombare și nu numai), îți va relaxa mușchii, dar îi și va repune în tonusul optim.

Recuperarea post paralizie facială periferică idiopatică (Bell)

Rolul electrostimulării musculare este ușor de intuit în paralizia facială periferică idiopatică, respectiv cel de recuperare a tonusului muscular după o perioadă de activitate musculară redusă. Citește totul despre rolul electrostimulării în paralizia facială aici.

Creșterea performanțelor în antrenament

Mușchii tăi nu știu dacă folosești electrostimularea, faci genuflexiuni sau împingi greutăți. Când le aplici pe amândouă, aparatul de ESM implică numărul maxim de fibre musculare în proces, iar recuperarea ta este dusă la următorul nivel.

Refacerea rapidă și nedureroasă post-efort

Electrostimularea musculară restabilește nivelul optim de oxigen și nutrienți în musculatura obosită, astfel facilitând eliminarea toxinelor și crescând viteza cu care te vei recupera în urma unui efort intens.