Atentie, se apropie sezonul entorselor!

Atentie, se apropie sezonul entorselor!

featured image

Entorsa reprezinta o accidentare ligamentara cauzata de intinderea peste capacitatea normala a ligamentelor, fara a provoca o deplasare permanenta a elementelor osoase ce constituie articulatia. Orice articulatie poate suferi o entorsa, insa cele mai frecvente sunt: glezna, genunchiul, degetele si incheietura mainii, degetele de la picioare.

De multe ori aceste leziuni sunt neglijate de pacient, ceea ce creste numarul complicatiilor. Daca o entorsa nu se vindeca in mod corespunzator, articulatia va deveni predispusa catre o noua leziune.

Clasificare si simptome:

Gradul I - o intindere sau o mica ruptura a ligamentelor, prezentand o usoara sensibilitate, edem si rigiditate. Este posibil mersul cu o usoara durere;

Gradul II - ruptura partiala a unui ligament sau a majoritatii fibrelor sale, insotita de durere, edem si echimoza moderate. Zonele lezate sunt sensibile la palpare si exista durere in timpul mersului;

Gradul III - ruptura completa a ligamentului afectat, in unele cazuri insotita si de smulgerea insertiei osoase. In momentul producerii poate fi auzit un pocnet in interiorul articulatiei, apare instabilitate si dificultate in utilizarea extremitatii afectate;entorsei, exista mai multe tipuri de tratament.

Cauze si factori de risc: tonusul muscular slab, sedentarismul, practicarea unor activitati fizice inadecvate pentru care persoana nu a fost pregatita, obezitatea. Traumatismele de parti moi, sau musculo-ligamentare, sunt foarte frecvente in activitatea sportiva, atat profesionista, dar mai ales amatoare, insa aceste traumatisme nu trebuie asociate doar cu activitatile sportive. O entorsa de glezna, de exemplu, poate fi facuta si pe strada, neobservand o bordura sau un capac de canal, sau alunecand pe gheata.

Metoda R.I.C.E.: acronimul provine din limba engleza: Rest (odihna, repaus), Ice (gheata), Compression (compresie), Elevation (ridicare). Aceasta strategie de tratament, poate fi aplicata cu succes acasa, insa nu reprezinta o metoda eficienta de recuperare dupa un astfel de traumatism. Trebuie folosita pana trece faza acuta a leziunii, adica in primele 3 zile, dar se poate continua daca edemul persista. Ulterior, programul de recuperare trebuie sa fie stabilit de un specialist pentru ca altfel riscul de a se instala instabilitatea articulara permanenta poate fi foarte mare.

In entorsele de gradul II se recomanda imobilizarea articulatiei in atela gipsata 21 zile (timpul minim necesar pentu obtinerea unei cicatrici a ligamentelor rupte), aplicatii reci, pozitie procliva, tratament antalgic si antiinflamator.

In entorsele de gradul III se recomanda imobilizarea articulatiei in atela gipsata daca inflamatia este mare cu completare la aparat gipsat dupa scaderea inflamatiei, sau direct aparat gipsat daca articulatia nu este foarte inflamata, pentru 21 zile, pozitie procliva, tratament antalgic si antiinflamator. In unele cazuri cu rupturi mari ale ligamentelor este necesara operatia.

De la o entorsa usoara, pana la o entorsa grava, tratamentul care isi pune amprenta finala pentru restabilirea completa a functionalitatii articulatiei afectate, este cel kinetoterapeutic. Gimnastica recuperatorie se poate incepe inca din faza imobilizarii gipsate pentru a preveni instalarea atrofiei musculare si se continua dupa scoaterea gipsului, sau eventual dupa interventia chirurgicala. Deasemenea, tehnicile variaza de la contractii izometrice, mobilizari, electrostimulare, pana la aplicarea de bandaje kinesiologice.

Recuperarea se refera in special la ameliorarea durerii, reducerea inflamatiei, recuperarea intregii amplitudini de miscare, a mobilitatii, stabilitatii si abilitatii. Pe langa obiectivele principale ale recuperarii, datorita pregatirii speciale, kinetoterapeutul dumneavoastra are capacitatea de a stabili anumite prioritati in functie de articulatia vizata. De exemplu, in cazul membrelor inferioare, deoarece este vorba de recuperarea articulatiilor portante (care ajuta la sustinerea greutatii corporale) prioritatea este reprezentata de recapatarea capacitatii de sustinere, apoi de recapatarea mobilitatii. In schimb, la membrul superior scopul prioritar este recuperarea mobilitatii.

Chiar daca este vorba de o entorsa banala, usoara, netratata corespunzator poate duce la o articulatie instabila, entorse recidivante, si in final artroza (uzura cartilajului articular cu durere mare la mobilizarea articulatiei respective); asadar, lasati un specialist sa se ocupe de recuperarea dumneavoastra pentru a preveni agravarea situatiei, eventualele recidive si pentru a va relua cat mai repede activitatea!

Materialele pot fi preluate doar cu mentionarea sursei: www.topkineto.ro