Discurile au rol de amortizare a șocurilor. Ele acționează ca niște pernuțe între vertebrele coloanei și au în componența lor, în mare parte, colagen - același material regăsit în toate cartilajele corpului. Acestea sunt formate dintr-un strat de cartilaj dur la exterior și un strat de cartilaj moale în centru.
Discurile dezvoltă semne de uzură odată cu înaintarea în vârstă, mai ales în cazul persoanelor cu ocupații sedentare sau celor cu exces de greutate corporală. În timp, discurile se deshidratează și cartilajul propriu se rigidizează. Aceste modificări pot schimba forma cartilajului exterior, acesta bombându-se pe întreaga circumferință a discului. Această "bombare" se numește protruzie discală.
Protruzie discală
Protruzia discului nu afectează întotdeauna întreaga suprafață a discului, dar cel puțin un sfert, până la jumătate din suprafața totală a discului. Doar cartilajul dur exterior al discului este implicat și reprezintă ultimul pas înainte de ruperea cartilajului. De aceea, în cabinetul nostru de multe ori este explicată ca și o "aproape hernie de disc".
Dacă durerea cauzată de protruzia discală poate fi eliminată prin metode analgezice precum electrostimularea musculară, masaj, stretching sau bandajarea kinesiologică, încetinirea afecțiunii se face prin tonifierea întregii musculaturi implicate. Este necesară punerea în aplicare a unui un protocol complex de exerciții fizice și reeducare posturală.
O protruzie discală poate apărea în oricare zonă a coloanei vertebrale, de la gât și până la zona lombară joasă. Protruziile pot apărea în zona gâtului (coloana cervicală), mijlocul spatelui (coloana toracală) sau în zona joasă a spatelui (coloana lombară).
Hernie de disc
Hernierea unui disc pe de altă parte se produce atunci când în stratul dur exterior apare o fisură care permite stratului interior moale să iasă în afara discului. Comparativ cu o protruzie discală, un disc herniat este mai probabil să cauzeze durere, pentru că aceasta împinge cartilajul moale pe o distanță mai mare și este mai probabilă să irite o rădăcină nervoasă (un nerv). Această iritare poate fi cauzată de compresia nervului sau, mai frecvent, hernierea produce o inflamație dureroasă a rădăcinii nervului.
În completarea acestui subiect poți citi și Hernia de disc, ce este, când doare și cum te poate ajuta kinetoterapeutul
Precum în cazul protruziei discale, hernia de disc se poate dezvolta în orice zonă a coloanei vertebrale, pe toată lungimea sa. Cea mai frecvent afectată zonă este cea dintre vertebrele L5-S1 (a cincea vertebra lombară și prima sacrală).
Studiile internaționale concluzionează că în cele mai multe dintre cazuri, herniile de disc nu sunt operabile și pot fi încetinite cu ajutorul kinetoterapiei și fizioterapiei.
Există însă și situații în care operația nu poate fi ocolită
În urma investigațiilor imagistice și fizice specialistul neurochirurg decide daca o hernie este operabilă sau poate fi întreținută prin kinetoterapie, fizioterapie, educație posturală și disciplina aferenta. Pe scurt, acolo unde există unul sau mai multe fragmente discale desprinse sau un contact radicular semnificativ, care duce la pierderea motricității și forței membrului inferior, operația reprezintă singura soluție, urmată, bineînțeles, de programul de recuperare medicală postoperatorie. În cazul protruziilor sau herniilor de disc fără fragmentare sau contact radicular minim intervenția chirurgicală de cele mai multe ori nu este obligatorie, iar kinetoterapia și educația posturală devin principalele aliate.
Nu este loc pentru panică
Indiferent de diagnosticul cu care te confrunți chiar nu este loc de panică, mai ales când accesul la informație în zilele noastre este aproape nelimitat. Chiar dacă prevenția este mai ieftină decât boala și știm câte neplăceri ar putea fi ocolite prin prevenție, sfatul nostru, al kinetoterapeuților, pentru tine este să accepți situația în care te afli și să cauți ajutor de specialitate în cel mai scurt timp.
Articol scris de Alexandru Lefter, kinetoterapeut principal