Protruzie de disc sau hernie de disc: care este diferența?

Mulți pacienți se prezintă în cabinetul de kinetoterapie cu dureri de spate. Unii sunt diagnosticați cu hernie de disc, iar alții cu protruzie discală. Acest articol va diferenția cele două situații.

featured image

Discurile au rol de amortizare ale șocurilor. Ele acționează ca niște pernuțe între vertebrele coloanei și au în componența lor, în mare parte, colagen - același material regăsit în toate cartilajele corpului. Acestea sunt formate dintr-un strat de cartilaj dur la exterior și un strat de cartilaj moale în centru.

Discurile dezvoltă semne de uzură odată cu înaintarea în vârstă, mai ales în cazul persoanelor cu ocupații sedentare sau celor cu exces de greutate corporală. În timp, discurile se dishidratează și cartilajul propriu se rigidizează. Aceste modificări pot schimba forma cartilajului exterior, acesta bombându-se pe întreaga circumferință a discului. Această "bombare" se numește protruzie discală.

Protruzie discală

Protruzia discului nu afectează întodeauna întreaga suprafață a discului, dar cel puțin un sfert, până la jumătate din suprafața totală a discului. Doar cartilajul dur exterior al discului este implicat și reprezintă ultimul pas înainte de ruperea cartilajului. De aceea, în cabinetul nostru de multe ori este explicată ca și o "aproape hernie de disc".

Dacă durerea cauzată de protruzia discală poate fi eliminată prin metode analgezice precum electrostimularea musculară, masaj, stretching sau bandajarea kinesiologică, încetinirea afecțiunii se face prin tonifierea întregii muscularuturi implicate. Este necesară punerea în aplicare a unui un protocol complex de exerciții fizice și reeducare posturală.

O protruzie discală poate apărea pe toată lungimea coloanei vertebrale, de la gât și până la zona lombară joasă. Protruziile pot apărea în zona gâtului (coloana cervicală), mijlocul spatelui (coloana toracală) sau în zona joasă a spatelui (coloana lombară).

Hernie de disc

Hernierea unui disc pe de altă parte se produce atunci când în stratul dur exterior apare o fisură care permite stratului interior moale să iasă în afara discului. Comparativ cu o protruzie discală, un disc herniat este mai probabil să cauzeze durere, pentru că aceasta împinge cartilajul moale pe o distanță mai mare și este mai probabilă să irite o rădăcină nervoasă (un nerv). Această iritare poate fi cauzată de compresia nervului sau, mai frecvent, hernierea produce o inflamație dureroasă a rădăcinii nervului.

Citește și Hernia de disc, ce este, când doare și cum te poate ajuta kinetoterapeutul...

Precum în cazul protruziei discale, hernia de disc de poate dezvolta în orice zonă a coloanei vertebrale, pe toată lungimea sa. Cea mai frecvent afectată zonă este cea dintre vertebrele L5-S1 (a cincea vertebra lombara si prima sacrală).

Studiile internaționale concluzionează că în cele mai multe dintre cazuri, herniile de disc nu sunt operabile și pot fi încetinite cu ajutorul kinetoterapiei și fizioterapiei.


Articol scris de Alexandru Lefter, kinetoterapeut principal