Kinetoterapie și Fizioterapie | Recuperarea după reconstrucția ligamentului încrucișat anterior

featured image

Leziunile ligamentului încrucișat anterior (LIA) apar cel mai adesea în timpul practicării sporturilor care implică oprirea și pornirea bruscă, sărituri sau schimbarea rapidă a direcției. Leziunile LIA sunt caracterizate prin umflarea genunchiului, durere, instabilitate și uneori sunt suficient de grave pentru a necesita intervenția chirurgicală. Cu toate acestea, vindecarea unei leziuni LIA nu se termină odată cu intervenția chirurgicală. Pentru o recuperare cu adevărat completă, pacienții vor trebui să inițieze programul de kinetoterapie.

Dacă te afli în postura pacientului ce urmează a fi operat, citind în continuare vei afla de ce kinetoterapia (fizioterapia) este absolut obligatorie pentru tine, mai ales dacă dorești să te întorci la o viață activă.

Operația în sine va fi urmată de dureri persistente, dar normale

Kinetoterapia este recomandarea optimă pentru reducerea și gestionarea durerii. După intervenția chirurgicală de reconstrucție LIA, kinetoterapeuții oferă pacienților o modalitate de a experimenta mai puțină durere, asigurându-se că reconstrucția LIA se vindecă corect. În timp ce medicamentele vor reduce durerea doar pentru o perioadă scurtă de timp, recuperarea medicală produce rezultate de durată.

Vei redobândi complet amplitudinea de mișcare a genunchiului

Restabilirea amplitudinii de mișcare reprezintă una dintre cele mai importante părți ale recuperării după reconstrucția LIA. Știm că menținut într-o singură poziție genunchiul s-ar putea simți mai confortabil imediat după operație, dar menținerea genunchiului într-o poziție fixă riscă dezvoltarea țesutului cicatricial, ceea ce ar face și mai dificilă recuperarea pe termen lung. Kinetoterapia se concentrează pe restabilirea amplitudinii de mișcare, făcând recuperarea mai rapidă și mai ușoară.

Ambii genunchi vor fi la fel de puternici și stabili

După reconstrucția LIA, focusul kinetoterapiei este pe tonifierea musculaturii din jurul articulației genunchiului și pentru a îmbunătăți stabilitatea. Planurile de kinetoterapie vor fi aplicate progresiv și vor include exerciții din ce în ce mai dificile. Intensitatea exercițiilor de kinetoterapie va crește până când forța și stabilitatea genunchiului care a suferit o intervenție chirurgicală devin egale cu cele ale genunchiului neoperat.

Citește și despre Când pot conduce din nou după operația de reconstrucție a ligamentului încrucișat anterior?

Forța șoldurilor este foarte importantă pentru genunchi

Studiile arată că șoldurile cu musculatura slăbită pot contribui la riscul de leziune a LIA. În kinetoterapie, exercițiile specifice vizează întărirea mușchilor șoldului și abdomenului. Acest lucru asigură că pacientul va învăța biomecanica corespunzătoare a mișcării (mai ales a mersului și alergării), astfel încât să poată reveni la o viață activă în siguranță.

Vei reveni la activitatea de zi cu zi

Tehnicile de kinetoterapie s-au dezvoltat de-a lungul anilor, astfel dacă în trecut, kinetoterapia se concentra în mare parte pe redarea amplitudinii de mișcare, în prezent un kinetoterapeut pune accent pe readucerea pacientului la activitățile uzuale, oricât de complexe sau intense ar fi acestea. După o operație de reconstrucție LIA kinetoterapeuții se concentrează pe întoarcerea pacienților în siguranță la activitățile și sporturile lor preferate.

Cât durează recuperarea după operația de reconstrucție a ligamentului încrucișat anterior?

Recuperarea completă pentru o persoană care nu practică mai mult decât alergări ușoare fără schimburi direcție bruște durează între 6 și 9 luni. Pentru un sportiv profesionist această perioadă poate dura între 8 și 12 luni până la întoarcerea la nivel competițional, funcție de frecvența programului de recuperare, de vârstă, greutate sau de specificul sportului practicat (contact, non-contact, cu pivotări sau nu etc.). Din fericire pentru firile mai nerăbdătoare, prima alergare ușoară o vor putea exersa chiar la aproximativ 3 luni de la operație, dar numai sub atenta supraveghere a kinetoterapeutului.

Citește și despre revenirea unui sportiv de performanță după reconstrucția ligamentului încrucișat anterior

Simetrie, simetrie și iar simetrie!

După orice intervenție chirurgicală asupra membrelor inferioare, pacienții pot începe să dezvolte un tipar anormal de mers, mai precis se vor sprijini mai mult pe membrul sănătos. Acest comportament poate ameliora durerea pe termen scurt, dar cu siguranță va produce sechele nedorite pe termen lung. Un model de mers neuniform (șchiopătare chiar și în absența durerii) poate duce la dezechilibru muscular și, în cele din urmă, la o recidivă. Urmarea cu strictețe a unui program de kinetoterapie după reconstrucția ligamentului încrucișat anterior aduce cu sine pentru pacient un tipar de mers normal, atât estetic cât și funcțional.

Te vei putea întoarce la sportul preferat, fie fotbal, baschet, schi sau urcatul pe munte

Prin programele de kinetoterapie pacienții reînvață cum să se miște corect și nu de puține ori am auzit în cabinet că un pacient pleacă de la noi mai bine antrenat decât a fost vreodată. De asemenea, prin exercițiile complexe întărește zonele vulnerabile și ajută la corectarea oricăror dezechilibre musculare care pot provoca leziuni ale ligamentului încrucișat anterior. Prin reînvățarea biomecanicii corecte a mișcării, pacienții își reduc riscul de recidivă a accidentării și pot reveni definitiv la viața activă, indiferent de complexitatea tipului de mișcare sau sport preferat.

Iar dacă de la acest articol ai primit mai multă claritate, ține cont că este scris prin prisma experienței noastre clinice și nu ezita să-l distribui și prietenilor tăi.

Echipa noastră, formată din specialiști cu experiență națională și internațională în recuperare medicală ortopedică, reumatică, sportivă și a afecțiunilor profesionale, vă oferă o gamă largă de tehnici și metode moderne de kinetoterapie și fizioterapie pentru a vă oferi cea mai grabnică și eficientă recuperare posibilă.


SERVICIILE OFERITE ȘI TARIFELE

SOLICITĂ O ȘEDINȚĂ DE EVALUARE



Materialele noastre scrise pot fi preluate doar cu menționarea sursei: www.topkineto.ro